W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Produkcja żywności w warunkach domowych

18.07.2024

Produkcja żywności w warunkach domowych

Zgodnie z aktualnym stanem prawnym, osoba rozpoczynająca działalność w zakresie produkcji żywnościw pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne zobowiązana jest do uzyskaniawpisu do rejestru zakładów prowadzonego przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej – Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Miechowie. 

Wymagania dla "produkcji żywności w warunkach domowych"

Pomieszczenie kuchenne – najlepiej wydzielone (niepołączone z innymi pomieszczeniami np. salonem) ściany i podłogi wykończone materiałami gładkimi, odpornymi na wodę i wilgoć, łatwymi do umycia.

  • punkty wodne, czyli umywalki i zlewy – należy wydzielić punkt mycia sprzętu (blaszki, łyżki, garnki, itp.), punkt mycia rąk, punkt mycia świeżych warzyw, owoców i jaj
  • dwie lodówki – jedna lodówka na surowiec (mleko, śmietany, sery) druga na wyrób gotowy (gotowe torty i ciasta). Wskazane jest, aby domowe jedzenie nie było łączone z wyrobem gotowym. Wszystkie środki spożywcze przechowywane tak, aby była zachowana segregacja
  • piekarnik,
  • dostateczna ilość blatów roboczych
  • kuchenka
  • osobna szafka na blachy czy też rzeczy używane wyłącznie w ramach produkcji, żeby rzeczy „roboczych” nie mieszać z domowymi.

Należy opracować instrukcje dobrej praktyki higienicznej, w których opisane są zasady jaki są stasowane w celu utrzymania higieny. Należy opracować instrukcje z zakresie:

  • higieny osobistej i stanu zdrowia osób wykonujących prace w procesie produkcji i w obrocie żywnością,
  • procesów mycia i dezynfekcji,
  • zaopatrzenia w wodę,
  • usuwania odpadów i ścieków,
  • kontroli zabezpieczenia przed szkodnikami,
  • kwalifikacji i szkoleń pracowników,
  • konserwacji maszyn i urządzeń.

Jeśli jest dowóz surowców do domu, to należy zarejestrować również samochód. Gotowe wyroby mogą też być odbierane przez klienta.

Główny Inspektor Sanitarny opracował poradnik dla produkcji żywności w warunkach domowych – dostępny na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego.

Zdjęcia (1)

{"register":{"columns":[]}}