Żywność Wzbogacona
14.11.2024
Żywność wzbogacana jest powszechnie spożywana, jednak zdecydowanie lepiej stosować naturalne składniki, które są bardziej wartościowe od żywności wzbogaconej.
Pełnowartościowa i zróżnicowana dieta w normalnych warunkach powinna dostarczyć nam wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia, w ilościach pokrywających dzienne zapotrzebowanie.
Niestety z ostatnich obserwacji wynika, że skład racji pokarmowej u dużego odsetka osób nie jest prawidłowo zbilansowany pod względem zawartość składników odżywczych jak i wartości energetycznej.
Spożycie niektórych składników spożywczych przekracza znacznie normy, a jednocześnie dieta niektórych grup populacji charakteryzuje się niedoborami innych składników odżywczych tj: witaminy B1, B2, B6, B12 i kwas foliowy oraz składników mineralnych jak żelazo, jod, wapń, magnez, cynk. Do grup ryzyka narażonych na niedobory należą kobiety ciężarne, sportowcy, osoby starsze, a także dzieci i młodzież.
Żywność wzbogacona to produkty, do których dodano jeden lub klika, niezbędnych dla organizmu człowieka, składników odżywczych niezależnie od tego czy występuje naturalnie w nim czy też nie.
Głównym celem produkowania takiej żywności jest przede wszystkim zapobieganie i korygowanie niedoborów składników odżywczych oraz związanej z tym poprawy stanu zdrowia w całych populacjach lub określonych grupach ludności. Wzbogacanie żywności ma również na celu przywrócenie ilości naturalnie występujących w produkcie składników odżywczych i wyrównanie start zachodzących podczas procesu jego wytwarzania.
Przykłady żywności wzbogaconej skierowanej do określonych grup:
dzieci:
- mleko modyfikowane w witaminę D i wapń, co wspiera rozwój kości
- płatki śniadaniowe z dodatkiem żelaza i witamin z grupy B
kobiety w ciąży:
- suplementy diety zawierające kwas foliowy, żelazo i jod
- wzbogacone produkty mleczne z dodatkiem witamin A i D
seniorzy:
- żywność wzbogacona w białko i witaminę B12, wspierająca zdrowie kości i układu nerwowego
- produkty mleczne wzbogacone w witaminę D oraz wapń
osoby na diecie wegańskiej/wege:
- mleko roślinne z dodatkiem witaminy B12, wapnia i witaminy D
- produkty sojowe z dodatkiem żelaza i witamin z grupy B
sportowcy:
- batoniki energetyczne z dodatkiem białka oraz witamin i minerałów wspierających regenerację.
W Polsce występują dwa rodzaje produktów, które są obowiązkowo wzbogacane witaminami lub składnikami mineralnymi w ilościach ściśle regulowanych przepisami ( Rozporządzenie (WE) nr 1925/2006). Mowa tu o soli kuchennej z dodatkiem jodanu potasu (sól jodowana) oraz margaryny o normalnej i obniżonej zawartości tłuszczu oraz mixy tłuszczowe (z wyjątkiem masła i określonych produktów pochodnych) wzbogacane w witaminę A i D.
Celem wprowadzanie takich produktów jest zwalczanie masowych niedoborów w określonej populacji stwierdzonych w badaniach epidemiologicznych i objawiających się symptomami klinicznymi i subklinicznymi.
Żywność wzbogacona daje nam możliwości niwelowania niedoborów składników odżywczych, a w konsekwencji redukcji ryzyka rozprzestrzeniania się określonej choroby na skalę populacyjną.