Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
-
Zakres działaniaBezpieczeństwo i zdrowie konsumenta jest jednym z ważniejszych celów polityki Państwa w zakresie zdrowia publicznego. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności wymaga szeregu działań podejmowanych w sposób skoordynowany i zintegrowany. Do zakresu działania sekcji HŻiŻ w dziedzinie bieżącego nadzoru sanitarnego należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego.
-
Wykaz najważniejszych przepisów
-
Ostrzeżenia publiczne dotyczące żywności
-
Bezpieczne grzybobranie
-
Rolniczy handel detaliczny
-
Informacja dla importerów żywności pochodzenia niezwierzęcego
-
Suplementy Diety
-
Produkcja pierwotna. Zalecenia dla rolników i plantatorów
-
Informacja dla podmiotów prowadzących żłobki i kluby dziecięce
-
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością