W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakres działania

Bezpieczeństwo i zdrowie konsumenta jest jednym z ważniejszych celów polityki Państwa w zakresie zdrowia publicznego. Zapewnienie bezpieczeństwa żywności wymaga szeregu działań podejmowanych w sposób skoordynowany i zintegrowany. Do zakresu działania sekcji HŻiŻ w dziedzinie bieżącego nadzoru sanitarnego należy kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego.

Do zadań sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy:

  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad przestrzeganiem przepisów określających wymagania higieniczno-sanitarne podczas produkcji, transporcie, przechowywaniu i sprzedaży żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych   do kontaktu z żywnością;
  • Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad warunkami bezpieczeństwa żywności w zakładach żywienia zbiorowego – nadzór nad jakością żywienia w restauracjach, stołówkach zakładowych, stołówkach szpitalnych, bufetach, stołówkach szkolnych i przedszkolnych, na koloniach, obozach, w domach wczasowych, w domach opieki społecznej, w zakładach małej gastronomii i wszystkich innych placówkach żywieniowych;
  • Pobieranie próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli i monitoringu; prowadzenie bazy danych w systemie Epibaza i odpowiedniej dokumentacji w tym zakresie;
  • Podejmowanie działań dotyczących powiadamiania o niebezpiecznej żywności, o niebezpiecznych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych – RASFF;
  • Prowadzenie dochodzenia przy współudziale sekcji nadzoru przeciwepidemicznego w sprawie zatruć pokarmowych oraz opracowywanie dokumentacji w tym zakresie;
  • Podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego;
  • Uczestnictwo w dopuszczeniu do użytku obiektów produkcji i obrotu środków spożywczych oraz zakładów żywienia;
  • Prowadzenie działań w ramach granicznej kontroli sanitarnej, w tym działań w systemie TRACES-NT oraz Single Window;
  • Prowadzenie postępowań administracyjnych z zakresu prawa żywnościowego;
  • Współpraca w zakresie nadzoru zapobiegawczego dotycząca obiektów żywieniowych;
  • Sprawowanie nadzoru na produkcją pierwotną oraz rolniczym handlem detalicznym produktów pochodzenia roślinnego
  • Podejmowanie działań na rzecz polepszenia jakości zdrowotnej żywności i żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz warunków sanitarnych w zakładach sektora spożywczego poprzez udzielanie instruktaży oraz szkoleń dla przedsiębiorców.
{"register":{"columns":[]}}