Uwaga!!! Ptasia grypa w powiecie myśliborskim.
08.02.2023
Co to jest ptasia grypa?
Grypa ptaków jest chorobą zakaźną zwierząt wywołaną przez wirus grypy, na którą podatne jest ptactwo hodowlane i dzikie. Jednakże, dzikie ptactwo pełni rolę naturalnego i bezobjawowego nosiciela, rozprzestrzeniając wirus pośród bardziej podatnego na infekcję ptactwa hodowlanego. W rozprzestrzenianiu się wirusa ptaków dużą rolę odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzenia choroby.
Człowiek może zakazić się wirusem ptasiej grypy poprzez kontakt z odchodami chorego drobiu lub dzikich ptaków, bądź przez kontakt z żywym zakażonym drobiem albo innym zakażonym ptactwem. Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. U człowieka objawy wywoływane przez wirusy ptasiej grypy są podobne do objawów wywoływanych przez wirusy grypy ludzkiej, mogą mieć jednak cięższy przebieg.
Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna (smażenie, gotowanie), natomiast nie niszczy go proces zamrażania. Wirus ginie w temperaturze 70°C. W zbiornikach wodnych, często zakażonych przez ptaki wodne, wirus zachowuje zakaźność przez 4 dni w 22°C i ponad 30 dni w 0°C.
Ważne:
- Przestrzegaj zasad higieny osobistej, szczególnie myj ręce przed spożywaniem pokarmów, po wyjściu z toalety, po kichaniu itp.,
- Unikaj kontaktu, z jakimkolwiek ptactwem, niezależnie od stanu jego zdrowia oraz miejsc gdzie występują duże skupiska ptaków: fermy, kurniki, stad gołębi,
- Pamiętaj aby po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym umyć ręce,
- Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie spowoduje zniszczenia wirusa ptasiej grypy,
- Produkty, tj.: mięso drobiowe, jajka należy trzymać zawsze w dobrze zamkniętym opakowaniu, tak aby nie miały styczności z innymi produktami,
- Nie należy spożywać mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj nie poddanych obróbce termicznej w temperaturze min. 70°C.,
- Umyj dokładnie, z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt
z surowym drobiem (np. deski, noże, talerze), - W przypadku kontaktu z ptactwem i zaobserwowania u siebie objawów grypowych skontaktuj się ze swoim lekarzem.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny
w Myśliborzu
Marzena Smolarek