W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady bezpieczeństwa podczas upałów

21.06.2021

Upały - widok termometru

Podczas upałów, gdy temperatura powietrza osiąga 30ºC i więcej, nasila się ryzyko udaru cieplnego i przegrzania organizmu. W tym czasie należy otoczyć szczególną troską dzieci, osoby starsze i chore. Stosowanie poniższych zasad pozwoli uniknąć udaru cieplnego lub przegrzania organizmu.

  1. PRZYSTOSOWANIE DOMU LUB MIESZKANIA
    • utrzymywanie temperatury powietrza w pomieszczeniach do 32°C w dzień i do 24°C w nocy;
    • odsłanianie i otwieranie okien w nocy i wcześnie rano, gdy na zewnątrz temperatura powietrza jest niższa;
    • zamykanie oraz zasłanianie okien zasłonami lub żaluzjami, również w klimatyzowanych pomieszczeniach;
    • wyłączanie w miarę możliwości sztucznego oświetlenia i urządzeń elektrycznych;
  2. UNIKANIE UPAŁU
    • przebywanie w najchłodniejszych pomieszczeniach w domu;
    • unikanie forsownego wysiłku fizycznego;
    • unikanie wychodzenia na zewnątrz w czasie największych upałów, w szczególności między godziną 10:00 a 15:00;
    • pędzanie w miarę możliwości 2-3 godzin w chłodnym miejscu (np. w klimatyzowanych budynkach użyteczności publicznej);
    • stosowanie kosmetyków z wysokim filtrem UV;
    • nigdy nie należy zostawiać dzieci ani zwierząt w samochodach, nawet na chwilę;
  3. CHŁODZENIE I NAWADNIANIE ORGANIZMU
    • branie częstych, chłodnych pryszniców lub kąpieli oraz stosowanie chłodnych okładów na ciało;
    • noszenie jasnych, lekkich, luźnych, bawełnianych lub lnianych ubrań oraz nakrycia głowy i okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV;
    • noszenie wygodnego i przewiewnego obuwia;
    • picie dużej ilości wody;
    • unikanie spożywania napojów alkoholowych;
    • spożywanie chłodnych, lekko solonych potraw oraz owoców i warzyw o wysokiej zawartości potasu (pomidory, pomarańcze, sałaty, ogórki, marchew);
    • przechowywanie żywności, szczególnie łatwo psującej się, w warunkach chłodniczych;
    • utrzymywanie higieny osobistej;
  4. UDZIELANIE POMOCY
    • jeśli w Twoim otoczeniu mieszkają osoby w podeszłym wieku, chore lub samotne - odwiedzaj je i w razie potrzeby udziel pomocy;
    • przechowywanie leków w temperaturze poniżej 25°C lub w lodówce (należy zapoznać się z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu);
    • w przypadku wystąpienia objawów, takich jak: zawroty głowy, nudności, przyspieszona akcja serca lub stan podgorączkowy, należy natychmiast udać się do chłodnego miejsca, zwilżyć twarz, ręce i nogi, a następnie zwrócić się o pomoc do najbliższego punktu opieki medycznej;
    • do osoby, która majaczy, ma drgawki, gorącą i suchą skórę, traci przytomność, niezwłocznie należy wezwać lekarza lub pogotowie ratunkowe;
    • podczas oczekiwania na przybycie lekarza lub pogotowia należy:
      • przenieść osobę w chłodniejsze miejsce,
      • ułożyć na plecach z nogami i miednicą uniesionymi wyżej niż tułów,
      • obniżać temperaturę ciała poprzez:
        • przyłożenie zimnych okładów w okolice szyi, pach i pachwin,
        • nieprzerwane wachlowanie,
        • spryskiwanie skóry wodą o temperaturze 25-30 °C.
      • nie należy podawać żadnych leków,
      • osobę, która straciła przytomność należy ułożyć na boku.

Opracowano przez Główny Inspektorat Sanitarny na podstawie: „Public health advice on preventing health impacts of heat. A set of information sheets for different target audiences”. World Health Organization 2011

{"register":{"columns":[]}}