W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Komunalnej

​​​​​​Do zadań Sekcji Higieny Komunalnej należy w szczególności:

  1. kontrola przestrzegania przepisów dotyczących utrzymania należytego stanu higienicznego obiektów i urządzeń użyteczności publicznej, zakładów, instytucji, środków komunikacji publicznej oraz nieruchomości ze szczególnym uwzględnieniem:
    1. podmiotów wykonujących działalność leczniczą,
    2. obiektów i środków transportu publicznego,
    3. miejsc turystyczno-wypoczynkowych,
    4. obiektów usługowych;
  2. nadzór sanitarny nad urządzeniami służącymi do zaopatrzenia w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi wraz z poborem próbek wody według obowiązującej procedury poborowej;
  3. prowadzenie monitoringu parametrów grupy A i B dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi poprzez:
    1. sporządzanie harmonogramu i planu pobierania próbek wody,
    2. kompletowanie dokumentacji urządzeń wodnych,
    3. sporządzanie raportów i komunikatów,
    4. prowadzenie dokumentacji z zakresu monitoringu,
    5. szacowanie ryzyka zdrowotnego oraz dokonywanie prognoz,
    6. prowadzenie bazy danych Woda-Excel;
  4. wydawanie ocen higienicznych dotyczących materiałów lub wyrobów używanych do uzdatniania wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
  5. dokonywanie weryfikacji czy materiał lub wyrób stosowany do dystrybucji wody nie uwalnia do wody niebezpiecznych substancji lub substancji, które w inny sposób negatywnie wpływają na jakość wody;
  6. nadzór nad pływalniami, kąpieliskami i miejscami okazjonalnie wykorzystywanymi do kąpieli oraz nad jakością wody w tych obiektach;
  7. konsultacja projektów technologicznych urządzeń wodnych preparatów do uzdatniania wody;
  8. opracowywanie informacji i ocen dotyczących:

     a. jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz jakości wody
       w kąpieliskach, miejscach okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli oraz  
       na pływalniach,

     bstanu sanitarnego podmiotów wykonujących działalność leczniczą, obiektów                 użyteczności publicznej oraz miejsc turystyczno-wypoczynkowych na terenie                 powiatu;

  1. zatwierdzanie systemu jakości badań laboratoriów zewnętrznych badających próbki wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz pobranej z kąpielisk i miejsc okazjonalnie wykorzystywanych do kąpieli, na podstawie oceny dokumentacji i wyników kontroli;
  2. koordynowanie nadzoru nad podmiotami wykonującymi działalność leczniczą w zakresie zagadnień: higieny komunalnej, epidemiologii, higieny pracy, higieny żywności i żywienia;
  3. wydawanie opinii sanitarnych podmiotom na wniosek w zakresie spełnienia wymagań sanitarno-epidemiologicznych i technicznych pomieszczeń zgodnie z obowiązującymi przepisami;
  4. nadzór nad przestrzeganiem przepisów dotyczących postępowania ze zwłokami, w tym prowadzenie postępowania w sprawie zezwoleń na ekshumację oraz przewóz zwłok i szczątków;
  5. prowadzenie działalności kontrolnej w zakresie, o którym mowa w art. 4 ust. 1 pkt 11 i ust. 3 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  6. prowadzenie i aktualizacja systemu monitoringu jakości wody w kąpieliskach, w tym internetowego serwisu kąpieliskowego.
{"register":{"columns":[]}}