Higiena Żywności i Żywienia
-
Nadzór nad placówkami obrotu środkami spożywczymi, w tym targowiskową sprzedażą żywności.
-
Nadzór sanitarny nad zakładami produkcji żywności.
-
Nadzór nad środkami transportu artykułów spożywczych.
-
Nadzór sanitarny nad zakładami żywienia zbiorowego.
-
Nadzór nad realizacją zasad prawidłowego żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, w których wyżywienie oparte jest o planowe racje żywieniowe.
-
Nadzór nad warunkami produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami.
-
Nadzór nad importowanymi/eksportowanymi środkami spożywczymi, używkami i substancjami dozwolonymi dodatkowymi.
-
Pobór prób środków spożywczych, kosmetyków i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych.
-
Nadzór nad warunkami produkcji i obrotu produktów kosmetycznych
Żywność - Główny Inspektorat Sanitarny - Portal Gov.pl (www.gov.pl)
Ostrzeżenia - Główny Inspektorat Sanitarny - Portal Gov.pl (www.gov.pl)
Rolniczy handel detaliczny - Główny Inspektorat Sanitarny - Portal Gov.pl (www.gov.pl)
Produkty kosmetyczne - Główny Inspektorat Sanitarny - Portal Gov.pl (www.gov.pl)
Bezpieczne grzybobranie - Ministerstwo Zdrowia - Portal Gov.pl (www.gov.pl)
NCEZ - strona główna - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)
Materiały
Ulotka - 5 kroków do bezpiecznej żywnościUlotka-5_krokow_do_bezpieczniejszej_zywnosci.pdf 0.12MB Ulotka - zasady bezpiecznego spożywania warzyw i owoców
ULOTKA_ZASADY_BEZPIECZNEGO_SPOŻYWANIA_WARZYW_I_OWOCÓW.PDF 0.13MB