7 czerwca - Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
07.06.2023
Już po raz piąty, 7 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. W tym roku hasło przewodnie to „Standardy żywnościowe ratują życie”.
Kwestia bezpieczeństwa żywności dotyczy każdego z nas
Bezpieczeństwo żywności jest wspólną odpowiedzialnością rządów, producentów, konsumentów. Każdy ma swoją rolę — od pola do stołu — w zapewnieniu, że żywność, którą spożywamy, jest bezpieczna i nie ma negatywnego wpływu na nasze zdrowie.
Poprzez Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności, Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) kontynuuje swoje wysiłki na rzecz włączenia bezpieczeństwa żywności do agendy tematów zdrowia publicznego i zmniejszenia obciążeń związanych z chorobami przenoszonymi przez żywność na całym świecie.
W tym roku WHO, wspólnie z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zachęca do skupienia się na znaczeniu stosowania standardów na każdym etapie produkcji żywności — od pola do stołu. Standardy międzynarodowe są tworzone m.in. przez Codex Alimentarius. W krajach UE wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywości określają przepisy ustawodawstwa żywnościowego, które uzupełniane są przez wytyczne/standardy.
Hasło tegorocznych obchodów podkreśla rolę standardów żywnościowych, które zapewniają bezpieczeństwo i jakość spożywanej żywności.
Cel Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony w 2018 r., na podstawie rezolucji Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych, z inicjatywy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO.
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności został ustanowiony, aby:
- szerzyć wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności i zapobiegania chorobom przenoszonym przez żywność,
- ustalać spójne strategie poprawy bezpieczeństwa żywności w różnych sektorach,
- promować rozwiązania, które przyczyniają się do zwiększania bezpieczeństwa żywności.
Więcej informacji można znaleźć na stronie internetowej kampanii.
GIS
Materiały:
Przewodnik po Światowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności 2023: standardy żywności ratują życie