Sekcja Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Sekcja Nadzoru Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia zajmuje się:
- Sprawowanie nadzoru nad jakością zdrowotną żywności;
- Sprawowanie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi w produkcji i obrocie środkami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością;
- Sprawowanie nadzoru sanitarnego nad jakością żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i otwartego;
- Przeprowadzanie ocen sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego;
- Sprawowanie nadzoru nad suplementami diety, żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego i środkami spożywczymi wzbogacanymi, w tym sprzedaży internetowej;
- Opracowywanie i realizacja planów pobierania próbek żywności oraz materiałów
i wyrobów do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz przygotowywanie sprawozdań z realizacji w/w planów; - Sprawowanie nadzoru nad produkcją pierwotną żywności pochodzenia roślinnego;
- Opracowywanie harmonogramów kontroli;
- Opracowywanie sprawozdań, ocen i analiz dotyczących stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów;
- Udział w opiniowaniu projektów budowy lub przebudowy obiektów żywieniowo- żywnościowych w zakresie spełnienia wymogów sanitarnych;
- Wykonywanie wszystkich czynności niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania systemu RASFF i RAPEX;
- Udział w likwidacji i opracowywaniu ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych;
- Współdziałanie z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie sprawowania nadzoru nad artykułami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego;
- Współpraca z innymi organami kontroli (Policja, Straż Miejska) w zakresie poprawy stanu sanitarnego nadzorowanych obiektów;
- Współpraca z innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej;
- Wykonywanie innych niezbędnych czynności wynikających z zadań realizowanych przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Opocznie.