W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

ASF- podstawowe informacje

10.08.2023

ASF1

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Świętokrzyskim w ramach współpracy z Powiatowym Lekarzem Weterynarii w Ostrowcu Świętokrzyskim w zakresie zwalczania Afrykańskiego pomoru świń (African swine fever - ASF) prowadzi wzmożone kontrole dotyczące:

  • identyfikowalności wprowadzanego do obrotu mięsa wieprzowego i jego przetworów oraz mięsa zwierząt dzikich,
  • oferowania do konsumpcji dań z udziałem dziczyzny w obiektach żywienia zbiorowego,
  • sposobu postępowania ze zlewkami pokonsumpcyjnymi w obiektach żywienia zbiorowego,
  • stanu sanitarno-technicznego, w tym zabezpieczenia przed dostępem zwierząt do miejsc gromadzenia nieczystości stałych w celu ich usunięcia, w: hotelach, motelach, zajazdach, pensjonatach, parkingach, stacjach paliw.

 

Dowiedz się więcej. Poniżej materiały na temat ASF

1. Bioasekuracja

2. Jak postępować

3. Zasady, których należy przestrzegać

Zdjęcia (3)

{"register":{"columns":[]}}