W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

EFSA - European Food Safety Authority

06.06.2024

Od „ChooseSafeFood” do „Safe2Eat”, niezmiennie o bezpieczeństwie żywności

pobrane

                Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Świętokrzyskim informuje, iż Główny Inspektorat Sanitarny po raz czwarty włączył się w realizację kampanii informacyjnej organizowanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).

W 2024 roku kampania przebiega pod nazwą #Safe2EatEU - „Jedz bezpiecznie".

               Celem kampanii informacyjnej jest promowanie wiedzy na temat zdrowej żywności i tym samym umożliwienie konsumentom dokonywania zdrowych decyzji żywieniowych.

               Adresatami kampanii są przede wszystkim obywatele Europy w wieku 18 do 55 lat.

               W tym roku kampania rozszerza swój zasięg, aż 18 krajów łączy siły, aby pomóc konsumentom podejmować świadome decyzje dotyczące ich wyborów żywieniowych. Kraje uczestniczące w kampanii EFSA w 2024 roku to: Rumunia, Czechy, Węgry, Grecja, Estonia, Chorwacja, Włochy, Łotwa, Cypr, Słowenia, Hiszpania, Luksemburg, Słowacja, Austria, Polska, Portugalia, Irlandia i Macedonia Północna.

               Kampania EFSA pod hasłem #EUSafe2Eat będzie nadal koncentrować się na edukowaniu obywateli na temat różnych aspektów związanych z bezpieczeństwem bezpieczeństwa żywności.  

W Polsce skupimy się na tematach związanych z:

  • higieną żywności,
  • chorobami przenoszonymi przez żywność,
  • suplementami diety.

 

               Kampania naświetla również znaczenie zbilansowanej diety, bezpieczeństwo suplementów oraz potrzebę naukowego potwierdzenia oświadczeń zdrowotnych na produktach spożywczych. Ponadto ma na celu podnoszenie świadomości na temat: bezpieczeństwa substancji dodatkowych stosowanych w żywności jak również nowej żywności oraz obecności alergenów pokarmowych.

 

               Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Świętokrzyskim także włączył się w działania w ramach prowadzonej kampanii.

               Pracownicy Sekcji Nadzoru Higieny Dzieci i Młodzieży Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia oraz Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej w Ostrowcu Św. zaplanowali na okres letni szereg działań promocyjnych m. in. wystawy tematyczne, organizację stoisk informacyjnych, dystrybucję materiałów, spotkania z konsumentami.

 

 

 

Dodatkowe informacje znajdują się na stronie:  

https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat

Materiały

SUPLEMENTY
broszura​_​_​_suplementy​_​_​_v2​_(1).pdf 0.91MB
Bezpieczeństwo Żywności
broszura​_​_​_zywnosc​_​_​_v3​_(1).pdf 1.30MB
Sieć Punktów Kontaktowych
do​_publikacji​_focal-points-network-infographic​_EN​_PL​_(1).pdf 0.84MB
SUPLEMENTY - To uzupełnienie diety
plakat​_​_​_suplementy​_​_​_v2​_(1).pdf 1.38MB
Bezpieczeństwo Żywności
plakat​_​_​_zywnosc​_v3​_(1)​_(2).pdf 1.75MB
{"register":{"columns":[]}}