W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Na co zwrócić uwagę kupując lody!

17.08.2023

lody

#LATOZSANEPIDEM

Sezon na lody trwa. W upalne dni ciężko odmówić sobie tego mrożonego deseru.

W ramach akcji #latozsanepidem Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Świętokrzyskim przypomina, że aby uniknąć zatruć pokarmowych po spożyciu lodów w szczególności z automatów, warto:

  • przyjrzeć się stanowisku ich sprzedaży jeszcze przed zakupem. Nieprawidłowe warunki sanitarno – higieniczne takie jak na przykład: brudna, zaśmiecona podłoga, zanieczyszczone końcówki maszyny nakładającej mieszankę czy brak stojącego w widocznym miejscu płynu dezynfekującego mogą oznaczać, że punkt nie zachowuje odpowiedniej higieny,
  • zwrócić uwagę na higienę personelu np. czy osoba nakładająca lody regularnie myje lub odkaża ręce, korzysta z rękawiczek, nie korzysta telefonu tuż przed nakładaniem lodów albo po odłożeniu go dezynfekuje i myje ręce,
  • zrezygnować z zakupu gdy lody są lejące się i źle zmrożone. Oznacza to, że mieszanka lodów nie jest przechowywana w odpowiedniej temperaturze, a więc mogą rozwijać się w niej bakterie,
  • przed zakupem lodów poprosić sprzedawcę o wykaz składników sprzedawanych lodów. Lody z automatu często nie mają ich zbyt dobrych.

W sezonie wakacyjnym  Państwowa Inspekcja Sanitarna wzmożonym nadzorem obejmuje wytwórnie lodów, automaty do lodów oraz punkty gastronomiczne, gdzie serwowane są desery lodowe. Kontrolowane są warunki przechowywania oraz przestrzeganie higieny sprzedaży. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości pobierane są próbki lodów do badań laboratoryjnych w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych, w tym między innymi w kierunku liczby bakterii Enterobacteriaceae.

Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji. Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo – jelitowe.

Dlatego, jeśli kupując lody zaniepokoi Cię stan sanitarno – higieniczny zakładu, poinformuj o tym  Państwową Inspekcję Sanitarną.

{"register":{"columns":[]}}