Na co zwrócić uwagę kupując lody!
17.08.2023
#LATOZSANEPIDEM
Sezon na lody trwa. W upalne dni ciężko odmówić sobie tego mrożonego deseru.
W ramach akcji #latozsanepidem Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Ostrowcu Świętokrzyskim przypomina, że aby uniknąć zatruć pokarmowych po spożyciu lodów w szczególności z automatów, warto:
- przyjrzeć się stanowisku ich sprzedaży jeszcze przed zakupem. Nieprawidłowe warunki sanitarno – higieniczne takie jak na przykład: brudna, zaśmiecona podłoga, zanieczyszczone końcówki maszyny nakładającej mieszankę czy brak stojącego w widocznym miejscu płynu dezynfekującego mogą oznaczać, że punkt nie zachowuje odpowiedniej higieny,
- zwrócić uwagę na higienę personelu np. czy osoba nakładająca lody regularnie myje lub odkaża ręce, korzysta z rękawiczek, nie korzysta telefonu tuż przed nakładaniem lodów albo po odłożeniu go dezynfekuje i myje ręce,
- zrezygnować z zakupu gdy lody są lejące się i źle zmrożone. Oznacza to, że mieszanka lodów nie jest przechowywana w odpowiedniej temperaturze, a więc mogą rozwijać się w niej bakterie,
- przed zakupem lodów poprosić sprzedawcę o wykaz składników sprzedawanych lodów. Lody z automatu często nie mają ich zbyt dobrych.
W sezonie wakacyjnym Państwowa Inspekcja Sanitarna wzmożonym nadzorem obejmuje wytwórnie lodów, automaty do lodów oraz punkty gastronomiczne, gdzie serwowane są desery lodowe. Kontrolowane są warunki przechowywania oraz przestrzeganie higieny sprzedaży. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości pobierane są próbki lodów do badań laboratoryjnych w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych, w tym między innymi w kierunku liczby bakterii Enterobacteriaceae.
Obecność bakterii Enterobacteriaceae świadczy o niewystarczającym poziomie utrzymania higieny w zakładach lub nieprawidłowo przeprowadzanych procesach mycia i dezynfekcji. Bakterie Enterobacteriaceae naturalnie występują w jelicie grubym człowieka i wówczas nie są bakteriami chorobotwórczymi. W przypadku spożycia produktu, w którym znajdują się bakterie, u osób z obniżoną odpornością oraz z chorobami układu pokarmowego mogą powodować dolegliwości żołądkowo – jelitowe.
Dlatego, jeśli kupując lody zaniepokoi Cię stan sanitarno – higieniczny zakładu, poinformuj o tym Państwową Inspekcję Sanitarną.