Światowy Dzień bez Tytoniu 31 maja 2023
31.05.2023
31 Maja – Światowy Dzień Bez Tytoniu
Państwa członkowskie Światowej Organizacji Zdrowia ustanowiły Światowy Dzień bez Tytoniu w 1987 r., aby zwrócić uwagę świata na epidemię tytoniową oraz możliwość uniknięcia zgonów i chorób, które ona powoduje. Co roku obchody tego święta mają na celu informowanie opinii publicznej o niebezpieczeństwach związanych z używaniem tytoniu, praktykach biznesowych firm tytoniowych, działaniach WHO w walce z epidemią tytoniową oraz o tym, co ludzie na całym świecie mogą zrobić, aby domagać się prawa do zdrowia i życia swojego oraz przyszłych pokoleń.
W tym roku obchodom towarzyszy hasło: – „Uprawiaj żywność, nie tytoń”
Uprawa tytoniu szkodzi naszemu zdrowiu, zdrowiu rolników i zdrowiu planety. Przemysł tytoniowy blokuje próby zastąpienia uprawy tytoniu innymi uprawami, przyczyniając się do światowego kryzysu żywnościowego. Kampania prowadzona przez WHO z okazji Światowego Dnia bez Tytoniu zachęca rządy do zaprzestania dopłat do upraw tytoniu i wykorzystania zgromadzonych w ten sposób oszczędności do wspierania rolników w przejściu na bardziej zrównoważone uprawy, które poprawiają bezpieczeństwo żywieniowe ludności. Rekordowa liczba 349 milionów ludzi w 79 krajach stoi w obliczu zagrożenia brakiem żywności, wielu z nich mieszka w krajach o niskich i średnich dochodach, w tym w ponad 30 krajach na kontynencie afrykańskim. Wiele z tych krajów wykorzystuje duże obszary żyznej ziemi do uprawy tytoniu zamiast zdrowej żywności. Kraje uprawiające tytoń często borykają się z negatywnymi skutkami ekonomicznymi wynikającymi z niekorzystnych skutków zdrowotnych, środowiskowych i społecznych uprawy tytoniu. W wielu przypadkach waluty obce uzyskane z eksportu tytoniu są wykorzystywane do importu żywności. Uprawa tytoniu powoduje zły stan zdrowia rolników i pracowników rolnych oraz nieodwracalną utratę cennych zasobów środowiska, takich jak źródła wody, lasy, rośliny i gatunki zwierząt.
Celem przewodnim kampanii jest:
- zmobilizowanie rządów do zaprzestania dotowania upraw tytoniu, natomiast przeznaczenie zaoszczędzonych środków na programy wspierające rolników w zmianie i poprawie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia,
- podniesienie świadomości rolników o korzyściach płynących z odejścia od uprawy tytoniu,
- wspieranie wysiłków na rzecz zwalczania pustynnienia i degradacji środowiska, poprzez ograniczenie wielkości upraw tytoniu,
- uświadomienie społeczeństwu, że przemysł tytoniowy nie działa w kierunku wspierania zrównoważonych źródeł utrzymania ludności.
Mając na uwadze przedstawione cele, warto w tym dniu poćwiczyć swoją silną wolę i nie sięgnąć po papierosa. To, że nałóg ten niesie za sobą poważne w skutkach zmiany w naszym organizmie, jest faktem powszechnie znanym. Palacze częściej zapadają na swoiste choroby jak min.:
- nowotwory: jamy ustnej, krtani, przełyku, płuc, pęcherza, szyjki macicy, nerek, trzustki, żołądka;
- choroby układu oddechowego: rozedma płuc, zapalenie oskrzeli i płuc, POCHP;
- choroby układu krążenia: chorobę niedokrwienną serca, zawał mięśnia sercowego, miażdżycę zarostową kończyn dolnych, nadciśnienie tętnicze, tętniak aorty;
- choroby narządu wzroku: zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, zapalenie błony naczyniowej oka.
Pierwsze pozytywne rezultaty rzucenia palenia zauważalne są już po kilkudziesięciu minutach od pożegnania ostatniego papierosa. Kolejne będą się pojawiać systematycznie.
Rzucając palenie niczego się nie traci, można tylko zyskać jedną z najcenniejszych wartości - zdrowie.
Materiały
1) ABC rzucania palenia – ulotkaABC_rzucania_palenia_-_ulotka.pdf 0.74MB 2) Nie zawsze wędzone trzyma dłużej – ulotka
Nie_zawsze_wędzone_trzyma_dłużej_-_ulotka.pdf 1.86MB