Zadania
Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:
-
-
- sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem przez podmioty działające na rynku spożywczym przepisów prawa żywnościowego w zakresie bezpieczeństwa żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych;
- sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem przez zakłady produkujące, wprowadzające do obrotu i wykorzystujące materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością zasad dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej, oraz zasad systemu HACCP;
- sprawowanie nadzoru i podejmowanie działań mających na celu wycofanie z rynku kosmetyków nie spełniających wymagań w ramach funkcjonowania „Europejskiego Systemu Szybkiej Wymiany Informacji o Produktach Niebezpiecznych” – RAPEX;
- realizacja zadań w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności
i paszach oraz materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – RASFF; - działania w zakresie kontroli najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności oraz maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających żywność;
- realizacja krajowego planu pobierania próbek w ramach urzędowej kontroli żywności oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
- działania w zakresie poboru próbek do badań monitoringowych żywności, monitoring wykonawstwa badań;
- prowadzenie, gromadzenie, raportowanie danych z obszaru bezpieczeństwa żywności przy wykorzystaniu bazy danych systemu informatycznego pn. „Centralna baza obiektów będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej” EpiBaza i TRACES-NT;
- prowadzenie dochodzeń w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, opracowywanie i analiza dokumentacji w zakresie pracy pionu;
- kontrola stanu sanitarno – higienicznego bloków żywieniowych w placówkach oświaty
i wychowania oraz ocena jakości żywienia w tych obiektach na rzecz prewencji chorób powstających na tle wadliwego żywienia i niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności; - współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności, w tym informowanie o wynikach kwestionujących jakość zdrowotną próbek;
- prowadzenie porad w zakresie bezpieczeństwa spożywania grzybów rosnących
w warunkach naturalnych.
-