W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania

Do zadań Sekcji Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia należy:

      1. sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem przez podmioty działające na rynku spożywczym przepisów prawa żywnościowego w zakresie bezpieczeństwa żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych;
      2. sprawowanie nadzoru nad przestrzeganiem przez zakłady produkujące, wprowadzające do obrotu i wykorzystujące materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością zasad dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej, oraz zasad systemu HACCP;
      3. sprawowanie nadzoru i podejmowanie działań mających na celu wycofanie z rynku kosmetyków nie spełniających wymagań w ramach funkcjonowania „Europejskiego Systemu Szybkiej Wymiany Informacji o Produktach Niebezpiecznych” – RAPEX;
      4. realizacja zadań w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności
        i paszach oraz materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – RASFF;
      5. działania w zakresie kontroli najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności oraz maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających żywność;
      6. realizacja krajowego planu pobierania próbek w ramach urzędowej kontroli żywności oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
      7. działania w zakresie poboru próbek do badań monitoringowych żywności, monitoring wykonawstwa badań;
      8. prowadzenie, gromadzenie, raportowanie danych z obszaru bezpieczeństwa żywności przy wykorzystaniu bazy danych systemu informatycznego pn. „Centralna baza obiektów będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej” EpiBaza i TRACES-NT;
      9. prowadzenie dochodzeń w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych, opracowywanie i analiza dokumentacji w zakresie pracy pionu;
      10. kontrola stanu sanitarno – higienicznego bloków żywieniowych w placówkach oświaty
         i wychowania oraz ocena jakości żywienia w tych obiektach na rzecz prewencji chorób powstających na tle wadliwego żywienia i niewłaściwej jakości zdrowotnej żywności;
      11. współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie bezpieczeństwa żywności, w tym informowanie o wynikach kwestionujących jakość zdrowotną próbek;
      12. prowadzenie porad w zakresie bezpieczeństwa spożywania grzybów rosnących
        w warunkach naturalnych.
{"register":{"columns":[]}}