W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat Nr 2/2024 dot. wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w wodę w Lutomiersku

29.05.2024

Logo PIS

                                                                                                              Pabianice, dnia 29.05.2024 r.

                                   Komunikat Nr 2/2024

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pabianicach  informuje, iż w badaniach jakości wody z wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w wodę w Lutomiersku wykonanych w ramach kontroli wewnętrznej w dniu 24.05.2024 r. przez producenta wody Gminę Lutomiersk stwierdzono przekroczenie ogólnej liczby mikroorganizmów na agarze odżywczym w temp. 22 0C w wodzie podawanej do sieci ze Stacji Uzdatniania wody w Lutomiersku oraz w punktach w sieci.

W związku z powyższym Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pabianicach stwierdza warunkową przydatność wody do spożycia przez ludzi.

Woda w wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w wodę może być używana do spożycia po uprzednim przegotowaniu, do czasu uzyskania kolejnych wyników badań.

Przegotowania wymaga  woda do: przyrządzania  posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.

Trwają prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z rozporządzeniem  Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi  (Dz. U. z 2017r.  poz. 2294).

Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.

Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.

Powyższy komunikat dotyczy miejscowości:

Lutomiersk, Wrząca, Czołczyn.

Materiały

Komunkat Nr 2/2024
komunikat​_nr​_2​_wodociąg​_Lutomiersk​_warunkowa​_przydatność.pdf 0.18MB
{"register":{"columns":[]}}