W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Rolniczy Handel Detaliczny

16.12.2021

Na zdjęciu, na białym tle zostały przedstawione warzywa (marchewka, pomidory, sałata) oraz owoce (maliny winogrona itp.)

Rolniczy handel detaliczny jest formą działalności związaną z produkcją i zbywaniem żywności przez rolników.

Od 1 stycznia 2017 r. weszła w życie ustawa z dnia 16 listopada 2016 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników (Dz. U. z 2016 r., poz.1961) oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania (Dz. U. poz. 2159).

Od 1  stycznia 2019r.  weszła w życie  ustawa  z dnia 9 listopada 2018 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników do sklepów i restauracji (Dz. U. z 2018r poz. 2242 ).

W ramach prowadzenia rolniczego handlu detalicznego możliwe jest m.in. przetwórstwo
i zbywanie wytworzonej żywności konsumentom końcowym, a także od dnia 1 stycznia 2019 r., na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczaniem dla konsumenta finalnego, w tym sklepów, restauracji, stołówek i innych placówek o podobnej charakterystyce, zlokalizowanych na ograniczonym obszarze tj. województwie, w którym ma miejsce
prowadzenie produkcji żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz powiaty lub miasta stanowiące siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujące z tym województwem, pod warunki, że taka żywność musi pochodzić w całości lub części z własnej uprawy, hodowli lub chowu, a sprzedaż odbywa się z zachowaniem limitów określonych w przepisach.

Nowy przepis prawa obliguje rolników jedynie do dokonania obowiązku rejestracji przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej lub Inspekcji Weterynaryjnej.

W celu dokonania rejestracji należy złożyć:

  • wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w formie pisemnej, co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności, do właściwego Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego – w przypadku żywności pochodzenia niezwierzęcego,
  • wniosek o wpis zakładu do rejestru zakładów w formie pisemnej, w terminie co najmniej 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności do właściwego Powiatowego Lekarza Weterynarii w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego

     i produkty pochodzenia zwierzęcego (tzw. żywności złożonej).

Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego:

  • może być dokonywana w ilościach dostosowanych do potrzeb konsumentów;
  • nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na ochronę zdrowia publicznego;
  • podlega nadzorowi organów odpowiednio Państwowej Inspekcji Sanitarnej albo Inspekcji Weterynaryjnej;

Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego nie może być, co do
zasady, dokonywane z udziałem pośrednika. Wyjątek stanowi możliwość udziału pośrednika w przypadku zbywania żywności pochodzącej z rolniczego handlu detalicznego konsumentowi finalnemu podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności. W miejscu zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny, w tym przez pośrednika umieszcza się w sposób czytelny
i widoczny dla konsumenta:

  1. napis „rolniczy handel detaliczny”;
  2. dane obejmujące:

- imię i nazwisko albo nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny,

- adres miejsca prowadzenia produkcji tej żywności,

- weterynaryjny numer identyfikacyjny podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny,
o ile taki numer został nadany.

 

Zakres bezpieczeństwa żywności w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego:

  • produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne; obowiązują wymagania określone
    w rozporządzeniu nr 178/2002 1 i rozporządzeniu nr 852/20042 oraz w przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia, a także w ustawie o bezpieczeństwie żywności
    i żywienia oraz ustawie o produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym ww. rozporządzenie w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania;
  • obowiązek dokumentowania ilości zbywanej żywności;
  • nakaz oznakowania miejsca zbywania żywności konsumentowi finalnemu przez podmiot prowadzący rolniczy handel detaliczny, w tym przez pośrednika (nie dotyczy miejsc zbywania żywności zlokalizowanych w ww. zakładach prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsument finalnego); zakaz wykorzystywania do produkcji mięsa zwierząt gospodarskich kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny);
  • brak konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną.

 

Znakowanie żywności w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego:

Żywność sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego musi spełniać wymagania
w zakresie oznakowania, stosownie do przepisów określonych w:

  • rozporządzeniu nr 1169/2011w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
  • rozporządzeniu w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych,
  • rozporządzeniu w sprawie szczegółowego zakresu i sposobu znakowania niektórych grup
    i rodzajów artykułów rolno-spożywczych kodem identyfikacyjnym partii produkcyjnej,
  • innych szczegółowych  przepisach odnoszących się do oznakowania, zależnie od rodzaju produktu.

 

Materiały dot. informacji podstawowych w zakresie Rolniczego Handlu Detalicznego znajdują się w Poradniku Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej (PDF) oraz na poniższej stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi:

(Link) https://www.gov.pl/web/rolnictwo/rolniczy-handel-detaliczny-informacje-podstawowe

Autor: Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych

{"register":{"columns":[]}}