W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zastosowanie konopi włóknistych w produkcji żywności

28.10.2021

Drewniana łyżka zanurzona w ziarnach konopi

W związku z wprowadzaniem do obrotu na terytorium Polski coraz większej ilości środków spożywczych pochodzących z konopi włóknistych (siewnych), Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Piotrkowie Tryb. informuje:

 - w Polsce obowiązuje ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii, która definiuje konopie włókniste jako: „rośliny z gatunku konopie siewne (Cannabis sativa L.), w których suma zawartości delta-9-tetrahydrokannabinolu oraz kwasu tetrahydrokannabinolowego (kwasu delta-9-THC-2-karboksylowego) w kwiatowych lub owocujących wierzchołkach roślin, z których nie usunięto żywicy, nie przekracza 0,20 % w przeliczeniu na suchą masę”. Wskazana zawartość odnosi się tylko i wyłącznie do surowca roślinnego, nie poddawanego procesom czy zabiegom technologicznym, powodującym zmianę jego składu.;

- w procesie przetwarzania surowca roślinnego Cannabis sativa możliwe jest uzyskanie półproduktów zawierających w swoim składzie większe niż 0,20 % zawartości THC, np. w procesie otrzymywania ekstraktu z wiech konopnych, w wyniku którego następuje zagęszczanie substancji ekstrahowanych, co sprawia, że na etapie wytwarzania pojawia się półprodukt o zmienionym składzie kannabinoidów znacząco podwyższonej zawartości;

- w Polsce obecnie do produkcji żywności można stosować nasiona z konopi włóknistych, a także środki spożywcze wyprodukowane z nasion, np. olej z nasion, mąka z nasion konopi, odtłuszczone nasiona;

- przedsiębiorca wprowadzając do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej żywność zawierającą ww. surowce, powinien dysponować aktualnymi, wiarygodnymi wynikami analizy gotowego produktu spożywczego wytworzonego z konopi włóknistych, potwierdzającymi nieobecność substancji psychotropowych, tj. tetrahydrokannabinolu (THC);

- w świetle ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, w przypadku wątpliwości, czy żywność wprowadzana do obrotu była dotychczas stosowana w celu żywienia ludzi, podmiot działający na rynku spożywczym jest obowiązany przedstawić, na żądanie organu urzędowej kontroli żywności, dokumentację potwierdzającą historię stosowania tej żywności oraz określającą, w jakiej postaci żywność ta lub jej składniki były stosowane w celu żywienia ludzi w państwach członkowskich Unii Europejskiej przed dniem 15 maja 1997 r., przedsiębiorca powinien również dysponować danymi na temat bezpieczeństwa spożycia produktu w zaproponowanych ilościach.

W celu uzyskania dodatkowych informacji odsyłam do Opinii Komisji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Rady Sanitarno-Epidemiologicznej przy Głównym Inspektorze Sanitarnym z dnia 27.05.2019 r. w sprawie bezpieczeństwa stosowania konopi siewnych w żywności ze względu na obecność THC i CBD dostępnej pod adresem www: https://www.gov.pl/web/gis/thc.

Autor: Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych

{"register":{"columns":[]}}