W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zakres obowiązków HŻŻ

Kierownik Sekcji : mgr inż. Jolanta Gill / Pok. 403 / e-mail: hzz.psse.pulawy@sanepid.gov.pl

Do zadań Sekcji Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:

  • nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo - żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego,
  • realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałow do kontaktu z żywnością,
  • ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo - żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP,
  • pobieranie próbek do badania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli i monitoringu, interpretacja wyników,
  • nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywienioweego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi ze szczególnym uwzględnieniem znakowania tych srodków spożywczych,
  • kontrola żywności GMO,
  • powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach sieci Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
  • urzędowa kontrola materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  • nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo - wychowawczych, dokonywanie oceny sposoby żywienia,
  • nadzór nad importem docelowym,
  • nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych, wydawanie atestów na grzyby dziko rosnące,
  • udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadku wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych oraz zatruć grzybami,
  • udział z nadzorem zapobiegawczym w odbiorach zakładów żywnościowo - żywieniowych, produkujących żywność oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze, materiały do kontaktu z żywnością,
  • zatwierdzanie oraz rejestracja zakładów podlegajacych nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej,
  • współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności,
  • przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo - żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej,
  • sporządzanie sprawozdań oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi GIS.
{"register":{"columns":[]}}