Zakres kontroli
W ramach nadzoru pracownicy inspekcji sanitarnej kontrolują pracodawców pod względem:
- zapewnienia profilaktycznej opieki lekarskiej nad pracownikami
- ocenę zdrowotną warunków środowiska pracy
- wykonywania badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia: fizyczne, chemiczne, biologiczne występujących w środowisku pracy oceniając poziom narażenia zawodowego na stanowiskach pracy.
- prawidłowości prowadzenia rejestru czynników szkodliwych dla zdrowia występujących na stanowiskach pracy i kart pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia, rejestrów czynników i procesów rakotwórczych,
- prawidłowości sporządzenia oceny ryzyka zawodowego wynikającą z zagrożeń czynnikami szkodliwymi dla zdrowia,
- utrzymania należytego stanu sanitarno – higienicznego zakładów pracy
- przeprowadzenie dochodzenia epidemiologicznego w przypadku podejrzenia choroby zawodowej u pracownika
- poprawności składowania, magazynowania i oznakowania niebezpiecznych substancji/mieszanin chemicznych stosowanych w działalności zakładu uwzględniając zalecenia zawarte w karcie charakterystyki,
- zapewnienia odpowiednich warunków pracy przy usuwaniu wyrobów zawierających azbest,
- zakazu wprowadzania do obrotu lub wytwarzania środków zastępczych lub nowych substancji psychoaktywnych