Pilna informacja dla eksporterów żywności do Chin, podlegających nadzorowi Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Radomiu
25.10.2021
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu informuje:
Od dnia 1 stycznia 2022 r. wchodzą w życie nowe chińskie przepisy dot. eksportu środków spożywczych do Chin, dotyczące rejestracji podmiotów prowadzących produkcję/ przetwórstwo eksportowanych środków spożywczych.
Aby uniknąć bardziej skomplikowanego procesu rejestracji, który obowiązywać będzie
od dnia 1 listopada 2021, strona chińska zadeklarowała, że firmy eksportujące środki spożywcze
w okresie od 1 stycznia 2017 r. do teraz mogą uniknąć nowych skomplikowanych procedur rejestracyjnych wynikających z wprowadzanych przepisów.
W tym celu powinny zostać do dnia 31 października 2021 r. zarekomendowane władzom chińskim przez nadzorujący organ urzędowej kontroli w kraju producenta/przetwórcy eksportowanych produktów.
Uwaga! Jeśli żywność produkowana przez zakład nie ma historii eksportu do Chin
od 1 stycznia 2017 r. do teraz - nie podlega uproszczonej procedurze.
Uwaga! Powyższa rejestracja poprzez organy PIS dotyczy tylko producentów/przetwórców kategorii produktów podlegających nadzorowi Państwowej Inspekcji Sanitarnej (nie dotyczy np. jaj, produktów jajczarskich, produktów pszczelarskich).
Lista firm powinna być przekazana przez stronę polską w nieprzekraczalnym terminie do dnia 31 października 2021 roku, zatem ważne jest aby Eksporterzy spełniający powyższe warunki zgłaszali się do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu do 25 października 2021roku!
Należy liczyć się z tym, że strona chińska po zapoznaniu się z ww. listą nie uwzględni wszystkich zgłoszonych podmiotów. Jednakże zakłady, które chcą eksportować na rynek chiński ww. produkty powinny zostać wskazane w przekazywanych listach, na okoliczność ewentualnego podlegania przepisom obowiązującym po dniu 31 października br., które to przepisy obligować będą do przejścia pełnej procedury rejestracyjnej.
Ponieważ zarekomendowane mogą zostać jedynie firmy wiarygodne,
o dotychczasowych dobrych wynikach kontroli, organ szczebla powiatowego lub granicznego Państwowej Inspekcji Sanitarnej dokona wstępnej oceny danego przedsiębiorcy na podstawie dostępnych danych – czy kwalifikuje się on pod względem spełniania wymagań do umieszczenia we wniosku skierowanym do strony chińskiej. Możliwa jest też pilna kontrola.
W związku z powyższym, wszystkim firmom produkcyjnym/przetwórczym będącym pod nadzorem organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z terenu powiatu radomskiego, które produkują / przetwarzają produkty należące do ww. kategorii żywności, eksportują je do Chin
w okresie od 1 stycznia 2017 do teraz i chcą ten eksport utrzymać w nadchodzącym roku – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Radomiu rekomenduje pilny kontakt ze Stacją Powiatową pod numerem: 48 345 15 89 lub za pośrednictwem poczty elektronicznej, adres: radom@psse.waw.pl.
Zgłoszenia firm będą procedowane do 25 października br. przez PSSE w Radomiu,
po tym terminie wniosek firmy może nie zostać przyjęty.
Jeżeli resort rolnictwa przekaże dodatkowe informacje od strony chińskiej, GIS będzie informował odpowiednio przedsiębiorców.
Materiały
Pilna_informacja_dla_eksporterów_żywności_do_Chin,_podlegających_nadzorowi_Państwowego_Powiatowego_Inspektora_Sanitarnego_w_RadomiuPilna_informacja_dla_eksporterów_żywności_do_Chin,_podlegających_nadzorowi_Państwowego_Powiatowego_Inspektora_Sanitarnego_w_Radomiu.docx 0.02MB