W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Czym kierować się przy wyborze jaj?

jaja

Czym kierować się przy wyborze jaj?

Jakość, wartości odżywcze smak jaj zależą przede wszystkim od odpowiedniego żywienia, czynników genetycznych, wieku i ogólnej kondycji kur. Oferowane jaja kurze różnią się nie tylko rozmiarem ( S, M, L, XL), ale i sposobem chowu kur, od których są pozyskiwane.

Obecnie na każdym jaju kupionym w sklepie znajduje się kod pisany według wzoru:
X-YY- ZZZZZZZZ
który możemy następująco rozszyfrować :

X-   sposób chowu kur (3- klatkowy, 2- ściółkowy, 1- wolnowybiegowy, 0- ekologiczny)
YY- symbol kraju, z którego pochodzą jaja (np. PL- Polska)
ZZZZZZZZ- numer identyfikacyjny producenta

Rozróżniamy cztery metody chowu kur niosek. Jaja z chowu klatkowego, pochodzą od niosek, które całe swoje życie spędzą w klatkach, karmione są paszą. Chów ściółkowy podobnie jak system klatkowy jest chowem intensywnym, przy czym kury nie są trzymane w klatkach, a w zamkniętych pomieszczeniach, w dużych grupach.
W chowie wolnowybiegowym kury mogą opuszczać kurnik i skubać trawę oraz piasek, do dyspozycji mają grzędy, karmione są paszą. Kury z chowu ekologicznego mają dużą powierzchnię użytkową, mogą swobodnie opuszczać kurnik, skubać trawę i piasek, karmione są ekologiczną karmą.
Można kupić również jaja nieoznakowane, są one dostępne na bazarach, pochodzą z gospodarstw, w których hoduje się do 50 kur. Takie jaja powinny podsiadać pisemną informację o pochodzeniu i termin przydatności do spożycia.
Wybierając jaja warto zwrócić uwagę na termin przydatności do spożycia. Jaja przechowywane w odpowiednich warunkach zachowują świeżość do 4 tygodni od momentu zniesienia. Przy czym jaja najlepiej utrzymują świeżość w warunkach chłodniczych, te przechowywane poza urządzeniem chłodniczym mają z założenia krótszą trwałość.

{"register":{"columns":[]}}