Rejestracja przedsiębiorstw sektora spożywczego
Informacja dla przedsiębiorstw sektora spożywczego działających na rynku spożywczym oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dotycząca rejestracji i zatwierdzania zakładów.
Kompetencje Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
Zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny:
- Jest organem właściwym w sprawach rejestracji oraz zatwierdzania, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które:
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego,
- wprowadzają do obrotu produkty pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,
- produkują lub wprowadzają do obrotu żywność zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, o której mowa w art. 1 ust. 2 rozporządzenia nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, z zastrzeżeniem art. 73 ust. 6,
- działają na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakładów prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem.
- Prowadzi rejestr zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
- Wydaje decyzje w sprawie zatwierdzenia, warunkowego zatwierdzania, przedłużania warunkowego zatwierdzenia, zawieszania lub cofania zatwierdzenia zakładów oraz odmowy wpisu do rejestru zakładów.
- Wydaje decyzje o wykreśleniu z rejestru.
Obowiązki przedsiębiorcy
Obowiązkowi zatwierdzania i wpisu do rejestru podlegają wszystkie zakłady działające na rynku spożywczym z wyłączeniem:
- działalności w zakresie dostaw bezpośrednich, o których mowa w art. 1 ust. 2 lit. C rozporządzenia 852/2004;
- urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności;
- obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, uprzednio dopuszczonych do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji lub obrotu żywnością w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej;
- gospodarstw agroturystycznych;
- podmiotów prowadzących działalność w zakresie produkcji win gronowych uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych w ilości mniejszej niż 1 000 hl w ciągu roku kalendarzowego zgodnie z zasadami określonymi w przepisach o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina;
- aptek, punktów aptecznych i hurtowni farmaceutycznych określonych przepisami prawa farmaceutycznego;
- sklepów zielarskich;
- przedsiębiorców prowadzących sprzedaż detaliczną innych niż środki spożywcze produktów oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze opakowane, trwałe mikrobiologicznie;
- producentów gazów technicznych na potrzeby podmiotów działających na rynku spożywczym;
- zakładów prowadzących działalność gospodarczą w zakresie pośrednictwa w sprzedaży żywności "na odległość" (sprzedaży wysyłkowej), w tym sprzedaży przez Internet;
- podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących produkcję pierwotną (podstawową) w rozumieniu art. 3 pkt. 17 rozporządzenia nr 178/2002;
- zakładów działających na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym prowadzonych przez podmioty zajmujące się recyklingiem;
- podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego;
- podmiotów działających na rynku spożywczym przygotowujących żywność w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje się żywność w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III załącznika II do rozporządzenia nr 852/2004.
W stosunku do działalności wymienionych pkt a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l wymagany jest tylko wpis do rejestru.
Obowiązkowi wpisu do rejestru podlegają zakłady działające na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym zakłady prowadzone przez podmioty zajmujące się recyklingiem.
Wnioski
Wniosek o wpis do rejestru zakładów lub wniosek o zatwierdzenie zakładu i o wpis do rejestru zakładów składa się w terminie co najmniej 14 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności.
Wzory dokumentów dotyczących rejestracji i zatwierdzania zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność podlegających urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej określa rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.05.2007r. (Dz. U. Nr 106, poz. 730).
Wniosek winien zawierać:
- imię, nazwisko i numer PESEL, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy, numer REGON oraz numer identyfikacji podatkowej (NIP), jeżeli podmiot takie numery posiada;
- określenie rodzaju i zakresu działalności, która ma być prowadzona w zakładzie, w tym rodzaju żywności, która ma być przedmiotem produkcji lub obrotu,
- określenie lokalizacji zakładu lub miejsca prowadzenia działalności gospodarczej.
Do wniosku dołącza się:
- aktualny odpis z Krajowego Rejestru Sądowego albo zaświadczenie o wpisie do Ewidencji Działalności Gospodarczej, jeżeli wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą;
- zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych, w rozumieniu przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności, zawierające numer identyfikacyjny - w odniesieniu do podmiotów działających na rynku spożywczym prowadzących działalność w zakresie produkcji pierwotnej lub dostaw bezpośrednich;
- w przypadku zgłoszenia urządzeń dystrybucyjnych – wykaz tych urządzeń zawierający typ urządzenia, nazwę producenta i rok jego produkcji oraz datę uruchomienia.
Podmioty działające na rynku spożywczym, których zakłady nie posiadają decyzji PIS i nie są wpisane do rejestru zakładów są obowiązani złożyć wnioski o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładów i wpis do rejestru zakładów.
W przypadku zmiany danych podmiot działający na rynku spożywczym lub na rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością składa wniosek o dokonanie zmian w rejestrze zakładów w terminie 30 dni od dnia powstania zmiany.
Odpowiedzialność przedsiębiorcy
W myśl Art. 103 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia:
pkt 4 - kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością bez złożenia wniosku o wpis do rejestru zakładów lub o zatwierdzenie zakładu i wpis do rejestru zakładów lub wbrew decyzji o odmowie zatwierdzenia zakładu - podlega karze pieniężnej w wysokości do 5000 zł, nie mniej niż 1000 zł.
pkt 5 - kto produkuje lub wprowadza do obrotu żywność w zakresie niezgodnym z decyzją o zatwierdzeniu zakładu - podlega karze pieniężnej nie mniejszej niż 500 zł - maksymalnie do 30-krotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej.
pkt 6 - kto prowadzi działalność w zakresie produkcji lub obrotu żywnością wbrew decyzji o cofnięciu lub zawieszeniu zatwierdzenia zakładu - podlega karze pieniężnej w wysokości do 30-krotnego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej.
Materiały
Wniosek o wpis (DOC)
wniosek-o-wpis-zakladu-do-rejestru.doc 0.06MB Wniosek o wpis (PDF)
wniosek-o-wpis-zakladu-do-rejestru.pdf 0.24MB Wniosek o zatwierdzenie (DOC)
wniosek-o-zatwierdzenie-zakladu-i-o-wpis-do-rejestru.doc 0.05MB Wniosek o zatwierdzenie (PDF)
wniosek-o-zatwierdzenie-zakladu-i-o-wpis-do-rejestru.pdf 0.23MB Wniosek o zmianę (DOC)
wniosek-o-dokonanie-zmian-w-rejestrze.doc 0.06MB Wniosek o zmianę (PDF)
wniosek-o-dokonanie-zmian-w-rejestrze.pdf 0.24MB Wniosek o wykreślenie (DOC)
wniosek-o-wykreslenie-zakladu-z-rejestru.doc 0.06MB Wniosek o wykreślenie (PDF)
wniosek-o-wykreslenie-zakladu-z-rejestru.pdf 0.24MB
Podstawa prawna
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225
Rozporządzenie nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego Dz.U. L 139 z 30.4.2004, str. 55