W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kampania EFSA – „Safe2Eat”

22.08.2024

Safe2Eat to ogólnoeuropejska kampania, która pomaga ludziom zrozumieć, w jaki sposób europejskie normy bezpieczeństwa żywności zapewniają konsumentom swobodę w wyborze bezpiecznej i zdrowej żywności, którą kupujemy i jemy każdego dnia.

Kampania #Safe2Eat. Europejski urząd ds. bezpieczeństwa żywności.

Najlepsi naukowcy w całej Europie pomagają wszystkim krajom Unii Europejskiej ustanowić i utrzymać te normy. Dzięki temu każda nasza decyzja dotycząca wyboru żywności opiera się poniekąd na wcześniejszych wielu badaniach naukowych.

Niezależnie od tego, czym się kierujesz przy wyborze żywności – smakiem, zdrowiem, ceną czy miejscem produkcji – możesz mieć pewność, że Twoje jedzenie jest nie tylko smaczne, ale także bezpieczne dla zdrowia.

Dzięki Safe2Eat:

  •     poznasz praktyki związane z bezpieczeństwem i higieną żywności;
  •     znajdziesz wskazówki dotyczące bogatej w składniki odżywcze i zdrowej żywności;
  •     dowiesz się, w jaki sposób gwarantujemy, że wszystko, co znajduje się w Twojej żywności (od dodatków po nowe składniki) jest bezpieczne do spożycia;
  •     nauczysz się odczytywać etykiety na produktach, aby znaleźć kluczowe informacje np. alergeny oraz
  •     poznasz ludzi tworzących europejski system bezpieczeństwa żywności.

Zespół Safe2Eat

Safe2Eat to ogólnoeuropejska kampania, w której udział bierze kilka organów ds. bezpieczeństwa żywności: Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Komisja Europejska.

EFSA łączy naukowców z całej Europy, aby ocenić poziom wiedzy naukowej leżącej u podstaw bezpieczeństwa żywności, polityki żywieniowej oraz indywidualnych wyborów.

Wspólnie pracujemy nad upowszechnianiem systemu bezpieczeństwa żywności, dzięki któremu obywatele Europy mogą mieć pewność co do bezpieczeństwa spożywanej żywności.

Co znajduje się w naszej żywności

Większość z nas dba o to, co wchodzi w skład naszego jedzenia – niezależnie od tego, czy robimy zakupy w supermarkecie, gotujemy w domu, czy jemy na mieście z przyjaciółmi i rodziną.

Składniki dodawane do żywności wpływają na to, jak smakuje żywność i w pewnym stopniu kształtują też cenę produktu. Co ważne, składniki używane w Europie – od dodatków i środków aromatyzujących, po te pochodzące z nowych technologii – muszą zostać potwierdzone jako bezpieczne, zanim trafią do sprzedaży.

Niektóre składniki są całkowicie bezpieczne dla większości z nas, ale mogą być szkodliwe dla osób z alergiami pokarmowymi, nietolerancjami lub pewnymi schorzeniami.

W przypadku żywności pakowanej, oprócz zawartości odżywczej na etykietach produktów i w kartach dań w punktach gastronomicznych, muszą być podane składniki, które mogą powodować alergie i nietolerancje, tak aby osoby cierpiące na te schorzenia mogły dokonywać bezpiecznych wyborów żywieniowych.

Żywność i twoje zdrowie

Dla większości z nas jedzenie w sposób zróżnicowany, czyli korzystanie z dużej ilości świeżych składników poza przetworzoną żywnością i stosowanie różnych metod gotowania, pomaga zrównoważyć dietę i przyczynia się do zachowania zdrowia oraz dobrego samopoczucia.

Niektóre produkty spożywcze mają wiele korzyści zdrowotnych lub wartości odżywczych, których potrzebujemy w większej ilości w naszej diecie. W Europie można kupować żywność, która jest oznakowana jako posiadająca tego rodzaju wartości, ponieważ wiadomo, że naukowcy weryfikują dokumentację dostarczoną przez producentów żywności, aby potwierdzić te oznaczenia.

Lekarze, eksperci ds. żywienia i dietetycy udzielają dostosowanych do potrzeb porad dla osób mającym szczególne potrzeby. Korzystają z krajowych wytycznych żywieniowych opartych na podstawach naukowych i uwzględniających różnice kulturowe w poszczególnych krajach.

Za to dla osób, których dieta nie dostarcza wszystkich wymaganych składników odżywczych, suplementy które są również naukowo oceniane pod kątem bezpieczeństwa, mogą uzupełnić dietę, ale powinny być przyjmowane po konsultacji ze specjalistą.

Bezpieczne obchodzenie się z żywnością
Zachowanie świeżości. Najlepsze praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności

Żywność jest bezpieczna, gdy jest świeża i, gdy odpowiednio się z nią obchodzimy. Przepisy europejskie i krajowe pomagają rolnikom, przedsiębiorstwom, restauratorom i konsumentom i sprawiają, że codzienne posiłki są bezpieczne do spożycia.

To, jak obchodzisz się z żywnością, ma znaczenie. Od zakupów, przez gotowanie, po posiłki. Istnieją wskazówki dotyczące bezpiecznego przechowywania, sposobów gotowania i higieny w kuchni, aby pomóc ci odegrać twoją rolę w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności.

Wskazówki te są poparte najnowszymi badaniami naukowymi. Europejscy naukowcy oceniają potencjalne ryzyko związane ze składnikami zawartymi w żywności i chorobami przenoszonymi przez żywność, dzięki czemu władze mogą informować nas, jak zmniejszyć ryzyko, mając jednocześnie swobodę wyboru preferowanej żywności.

Etykiety są jednym ze źródeł pomocy. Informują o okresie przydatności do spożycia świeżej żywności oraz o zawartości odżywczej żywności przetworzonej. Możesz wziąć pod uwagę te informacje wraz z innymi elementami, które mają dla ciebie znaczenie, takimi jak smak lub koszt. Głównym celem kampanii jest ograniczenie marnotrawienia żywności.

Więcej na temat kampanii przeczytacie na stronie:
www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat

 

Zdjęcia (9)

{"register":{"columns":[]}}