Soki, nektary, napoje. Czym się różnią, w czym są podobne ?
Przy porównaniu produktów – soku, nektaru, napoju, to sok wypada zdecydowanie najatrakcyjniej. Przy czym nie ze wszystkich owoców i warzyw można wyprodukować sok, który byłyby akceptowany przez konsumentów, np. z czarnej porzeczki, aronii czy wiśni- byłby zbyt kwaśny i cierpki, a np. bananów miałby papkowatą konsystencję ze względu na małą zawartość wody w tych owocach. W takich przypadkach, gdy sok byłby nie do wypicia, a nektar już tak, warto sięgnąć po nektar. Najmniej atrakcyjnymi płynami są napoje.
Soki otrzymujemy z jadalnych części zdrowych dojrzałych surowców. Stanowią świetną alternatywę dla owoców i warzyw. Ich skład jest zbliżony do składu świeżych warzyw i owoców, z których zostały wytworzone. Zgodnie z obowiązującym prawem do soków owocowych zabronione jest dodawanie cukru, substancji słodzących, barwników, konserwantów*
Nektary to produkty wytworzone z rozcieńczonego wodą soku, z dodatkiem lub bez dodatku cukru lub miodu. Minimalna zawartość soku w nektarze jest ściśle określona przepisami i zależy od owoców, z których otrzymany jest produkt końcowy.
Napojem może być produkt nie będący sokiem lub nektarem. Zawartość surowca (np. owocu) w napoju może być śladowa lub może nie być go wcale. Woda, cukier, aromat i barwnik to stała baza wielu napojów, ale nie wszystkich są też zbliżone składem do soków czy nektarów gdy np. do soku owocowego doda się substancje konserwujące, wtedy taki sok określa się mianem napoju.
*poza dwoma wyjątkami: do soku limonkowego i cytrynowego dozwolone jest stosowanie konserwantów