BEZPIECZNE ZAKUPY ŻYWNOŚCI NA TARGOWISKACH I BAZARACH
13.03.2024
Targowiska i bazary są wyznaczonymi miejscami obrotu żywnością i pozwalają zapewnić łatwy dostęp do artykułów rolno-spożywczych. Produkty żywnościowe mogą być sprzedawane na targowiskach zgodnie z jego regulaminem, a ich jakość zdrowotna powinna być zagwarantowana przez producentów.
Aby zakupy produktów spożywczych były bezpieczne, bardzo ważne jest rygorystyczne przestrzeganie wymagań sanitarno-higienicznych i weterynaryjnych dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz jakości handlowej.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sanoku wskazuje na przestrzeganie kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności przy robieniu zakupów:
1) sprawdzaj zawsze przestrzeganie właściwych warunków sprzedaży, przechowywania produktów i higieniczną obsługę sprzedawcy,
2) zwracaj uwagę na oznakowanie produktów dotyczące m.in. danych producenta, składu surowcowego i terminów przydatności do spożycia,
3) upewnij się, czy zachowana jest segregacja różnego rodzaju asortymentów podczas przechowywania, porcjowania i pakowania żywności,
4) pamiętaj, że żywność przetworzona nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z produktami surowymi, które są potencjalnym źródłem zanieczyszczeń mikrobiologicznych,
5) nie kupuj artykułów rolno-spożywczych niewiadomego pochodzenia i wątpliwej jakości w miejscach przypadkowych oraz grzybów świeżych, suszonych i przetworzonych nieposiadających atestów.
Pamiętaj:
- żywność nieopakowana jednostkowo powinna być zabezpieczona przed zanieczyszczeniami,
- personel powinien podawać i pakować produkty z zachowaniem zasad higieny.
Kupuj produkty tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia produktów lub ich świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem sanitarnym lub inspektorem weterynarii
Uważaj!
Żywność niewłaściwej jakości, zepsuta lub niewiadomego pochodzenia może być źródłem zakażeń pokarmowych.