W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

BEZPIECZNE ZAKUPY ŻYWNOŚCI NA TARGOWISKACH I BAZARACH

13.03.2024

h

Targowiska i bazary są wyznaczonymi miejscami obrotu żywnością i pozwalają zapewnić łatwy dostęp do artykułów rolno-spożywczych. Produkty żywnościowe mogą być sprzedawane na targowiskach zgodnie z jego regulaminem, a ich jakość zdrowotna powinna być zagwarantowana przez producentów.

Aby zakupy produktów spożywczych były bezpieczne, bardzo ważne jest rygorystyczne przestrzeganie wymagań sanitarno-higienicznych i weterynaryjnych dotyczących bezpieczeństwa żywności i żywienia oraz jakości handlowej.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sanoku wskazuje na przestrzeganie kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności przy robieniu zakupów:

1) sprawdzaj zawsze przestrzeganie właściwych warunków sprzedaży, przechowywania produktów i higieniczną obsługę sprzedawcy,

2) zwracaj uwagę na oznakowanie produktów dotyczące m.in. danych producenta, składu surowcowego i terminów przydatności do spożycia,

3) upewnij się, czy zachowana jest segregacja różnego rodzaju asortymentów podczas przechowywania, porcjowania i pakowania żywności,

4) pamiętaj, że żywność przetworzona nie powinna mieć bezpośredniego kontaktu z produktami surowymi, które są potencjalnym źródłem zanieczyszczeń mikrobiologicznych,

5) nie kupuj artykułów rolno-spożywczych niewiadomego pochodzenia i wątpliwej jakości w miejscach przypadkowych oraz grzybów świeżych, suszonych i przetworzonych nieposiadających atestów.

 

Pamiętaj:

- żywność nieopakowana jednostkowo powinna być zabezpieczona przed zanieczyszczeniami,
- personel powinien podawać i pakować produkty z zachowaniem zasad higieny.

Kupuj produkty tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia produktów lub ich świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem sanitarnym lub inspektorem weterynarii

 

Uważaj!

Żywność niewłaściwej jakości, zepsuta lub niewiadomego pochodzenia może być źródłem zakażeń pokarmowych.

{"register":{"columns":[]}}