W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady zapobiegania biegunkom podróżnych.

Zatrucia pokarmowe i biegunka podróżnych to jedne z najczęstszych problemów zdrowotnych nękających turystów. W ciągu pierwszych tygodni pobytu w krajach tropikalnych biegunka przytrafia się mniej więcej co drugiemu podróżnikowi, a powszechność tej przypadłości sprawiła iż doczekała się ona licznych, barwnych określeń lokalnych takich jak "zemsta Montezumy", czy "klątwa faraona".

Do tak częstego występowania biegunki u podróżujących w krajach rozwijających się i ciepłych strefach klimatycznych przyczynia się z pewnością wątpliwy poziom higieny przygotowywania posiłków oraz problemy z dostępem do uzdatnionej biologicznie wody pitnej w tych rejonach.

Niestety, konieczność spędzenia urlopu w toalecie może wywołać nie tylko obiad zakupiony u ulicznego sprzedawcy - nierzadko również restauracje w luksusowych hotelach mogą przyprawić turystę o pokarmowy problem. Niekiedy jednak nieprzyjemne objawy wywołane są wyłącznie miejscowym sposobem przyprawiania potraw albo zmianą pory przyjmowania posiłków podczas podróży. Dlatego też, u około 10% turystów biegunka zdarza się także w krajach Europy Zachodniej i Ameryki Północnej, którym trudno zarzucić wiele jeśli chodzi o warunki sanitarne.

Zapobieganie biegunce podróżnych

Istnieją sposoby, dzięki którym można próbować uniknąć biegunki podróżnych w krajach o niskim poziomie higieny. Oto one:

  • spożywaj zawsze świeżo przygotowane, gorące posiłki
  • unikaj potraw trzymanych długo w wątpliwych warunkach, bez chłodzenia
  • unikaj pożywienia, które nie było poddane obróbce termicznej - tj. potraw surowych, sałatek, nieobranych owoców itp
  • zwracaj uwagę także na czystość naczyń , na których podano posiłek
  • nie spożywaj posiłków przyrządzanych "na ulicy"
  • unikaj lodu dodawanego do napojów, jako że często przygotowywany jest on z wody o wątpliwej jakości
  • nie jedz niedogotowanych jajek, mięsa i owoców morza ,
  • unikaj niepasteryzowanego mleka i produktów z niego przyrządzanych
  • pij tylko gorące płyny lub napoje w fabrycznie zamkniętych butelkach lub przegotowaną bądź filtrowaną wodę
  • używaj uzdatnionej pod kątem drobnoustrojów wody do mycia zębów

Tę dosyć długą listę można podsumować w postaci łatwej do zapamiętania i często przytaczanej w przewodnikach turystycznych zasady: " umyj, ugotuj, zaparz, obierz lub zapomnij". Brzmi prosto, jednak z pewnością nie jest łatwo wcielić ją w życie na widok sałatki z mango i kokosa u ulicznego sprzedawcy lub zimnego soku ze świeżych owoców z lodem w skwarze tropiku.

{"register":{"columns":[]}}