W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Zakres działania

Działalność laboratoryjna Oddziału Laboratoryjnego jest prowadzona w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Skierniewicach oraz w innych lokalizacjach, w tym wskazanych przez Klientów i obejmuje:

  • badania i pomiary,
  • pobieranie próbek.

Badania i pomiary wykonywane są dla zintegrowanej bazy laboratoryjnej województwa łódzkiego, w ramach bieżącego nadzoru sanitarnego, dla potrzeb działalności statutowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz w ramach działalności usługowej.

Pracownia Badań Żywności i Produktów Kosmetycznych:

  • badania chemiczne i fizyczne żywności,
  • badania biologiczne i mikrobiologiczne żywności,
  • badania organoleptyczne żywności,
  • badania mikrobiologiczne, chemiczne i fizyczne produktów kosmetycznych.

Oferta Pracowni Badań Żywności i Produktów Kosmetycznych (PDF)

Cennik Pracowni Badań Żywności i Produktów Kosmetycznych - badania fizyczne i chemiczne (PDF)

Cennik Pracowni Badań Żywności i Produktów Kosmetycznych - badania mikrobiologiczne (PDF)

Zlecenie badań żywności i produktów kosmetycznych (DOC)

Zlecenie badań żywności i produktów kosmetycznych (PDF)

Pracownia Badań Środowiskowych i Środowiska Pracy:

  • badania fizyczne wody do spożycia i wody na pływalniach,
  • badania chemiczne wody do spożycia i wody na pływalniach,
  • badania mikrobiologiczne wody do spożycia, wody mineralnej, wody na pływalniach i z kąpielisk,
  • badania organoleptyczne wody do spożycia i wody mineralnej,
  • pobieranie próbek wody do badań mikrobiologicznych,

Oferta Pracowni Badań Środowiskowych i Środowiska Pracy - badania wody (PDF)

Cennik badań Pracowni Badań Środowiskowych i Środowiska Pracy - badania wody (PDF)

Zlecenie badań - badania wody (DOCX)

Zlecenie badań - badania wody (PDF)

Pracownia Badań Epidemiologicznych i Przygotowania Podłoży:

  • badania wirusologiczne,
  • badania bakteriologiczne w kierunku schorzeń jelitowych i pozajelitowych,
  • badania w kierunku pasożytów przewodu pokarmowego,
  • badania lekowrażliwości bakterii chorobotwórczych,
  • badania biologicznych wskaźników skuteczności sterylizacji,
  • wykonywanie badań czystościowych,
  • sporządzanie podłoży i odczynników,
  • przygotowywanie szkła laboratoryjnego do badań mikrobiologicznych i chemicznych.

Oferta badań Pracowni Badań Epidemiologicznych i Przygotowania Podłoży (PDF)

Cennik badań Pracowni Badań Epidemiologicznych i Przygotowywania Podłoży (PDF)

Zlecenie badań - nosicielstwo SS (DOCX)

Zlecenie badań - nosicielstwo SS (PDF)

Zlecenie badań epidemiologicznych - Sporale (DOC)

Zlecenie badań epidemiologicznych - Sporale (PDF)

Pracownia Analiz Instrumentalnych:

  • badanie metali w próbkach środowiskowych techniką  ETAAS,  FAAS, FAES, HGAAS,
  • badanie związków chemicznych w próbkach środowiskowych techniką GC,
  • badanie związków chemicznych w próbkach żywności i produktów kosmetycznych techniką HPLC.

Badania i pomiary objęte działalnością laboratoryjną mają zastosowanie w obszarach regulowanych prawnie  określonych w przepisach prawa:

Woda

Badania i pobieranie próbek wody do spożycia wykonywane są na potrzeby dokumentów wykonawczych do Ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków:

  • Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r.  poz. 2294),

Badania wody z pływalni wykonywane są na potrzeby:

  • Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2015 r. w sprawie wymagań, jakim powinna odpowiadać woda na pływalniach (Dz.U. z 2015 r. poz. 2016).

Badania wody z kąpielisk wykonywane są na potrzeby:

  • Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 17 stycznia 2019 r. w sprawie nadzoru nad jakością wody w kąpielisku i miejscu okazjonalnie wykorzystywanym do kąpieli wymagań (Dz. U. 2019 poz. 255).

Żywność

     Badania żywności i obiektów z obszaru produkcji żywności wykonywane są na potrzeby dokumentów wykonawczych do Rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.

Produkty kosmetyczne

     Badania produktów kosmetycznych wykonywane są na potrzeby dokumentów wykonawczych do Ustawy z dnia 4 października 2018 r. o produktach kosmetycznych:

  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 19 marca 2020 r. w sprawie metod oznaczeń próbek niezbędnych do kontroli bezpieczeństwa produktów kosmetycznych (Dz.U. z 2020 r. poz. 931).  

Badania epidemiologiczne

     Badania laboratoryjne sanitarno-epidemiologiczne wykonywane są w oparciu o:

  • Ustawę z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi.
{"register":{"columns":[]}}