Stanowisko Pracy ds. Higieny Żywności i Żywienia
Zadania
Do zadań Stanowiska Pracy do Spraw Higieny Żywności i Żywienia należy w szczególności:
1) realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie zmodyfikowanych i genetycznie zmodyfikowanej żywności;
2) przygotowywanie projektów decyzji w sprawie opłat za wykonane czynności zgodnie
z art. 75 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2022 r. poz. 2132);
3) ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń;
4) sprawdzanie realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w obiektach produkcji i obrotu żywnością;
5) udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
6) prowadzenie urzędowych kontroli w zakładach produkcji i obrotu żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
7) przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo-żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej;
8) sprawowanie nadzoru zapobiegawczego, w tym udział w odbiorach zakładów żywnościowo-żywieniowych oraz produkujących lub wprowadzających do obrotu materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością;
9) prowadzenie nadzoru nad grzybami świeżymi;
10) wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, przekraczające granicę;
11) wystawianie świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających
w przetwarzaniu;
12) prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu dla organów administracji rządowej i samorządowej;
13) pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
14) podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF);
15) prowadzenie i uaktualnianie elektronicznej bazy danych dotyczącej zakładów żywnościowo-żywieniowych.
Kontakt
e-mail: higienazywnosci.psse.slupca@sanepid.gov.pl
Poradniki
Materiały
Dobre praktyki produkcyjne dla domowych piekarni i domowych cukierni (poradnik dla przedsiębiorców)DPPdladomowychpiekarniicukierni.pdf 8.65MB Inkubator kuchenny poradnik tworzenia i funkcjonowania
inkubator-kuchenny-poradnik-tworzenia-i-funkcjonowania.pdf 16.53MB Inkubator przetwórstwa lokalnego – inkubator kuchenny
inkubatory-przetworstwa-lokalnego-inkubatory-kuchenne.pdf 0.41MB Inkubator przetwórstwa lokalnego
Inkubator-PRZEDSIEBIORCZOSCI-LOKALNY-KUCHENNY.pdf 0.20MB Przewodnik RASFF
Przewodnik_RASFF.pdf 0.89MB Wskazówki do interpretowania przepisów art. 11, 12, 14, 17, 18 , 19 oraz 20 Rozporządzenia Nr 178/2002 PE
WskazowkiDoInterpretowaniaPrzepisowArt11.pdf 0.57MB Wytyczne dotyczące ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzyw na etapie produkcji podstawowej poprzez przestrzeganie zasad higieny
wytyczne_dot_ograniczenia_ryzyka_mikrobiologicznego_owoce_warzywa.pdf 6.64MB Wytyczne dotyczące wykonania niektórych przepisów rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych
Wytyczne-doc-852-2004-pl.pdf 1.03MB Kluczowe obowiązki przedsiębiorców żywnościowych i paszowych
KluczoweObowiazkiPrzedsiebiorcow.pdf 0.16MB Wytyczne KE – Pytania i odpowiedzi dotyczące stosowania rozporządzenia (UE) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
WytyczneKEPytaniaiodpowiedziznakowanie.pdf 0.29MB Wykaz przewodników oraz poradników Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i wdrażania zasad systemu HCCP
poradnik_dobrej_praktyki_srodek-pojedyncze-sm.pdf 1.98MB Wytyczne w sprawie systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności na potrzeby drobnych detalistów w sektorze spożywczym
Wytycznewsprawiesystemowzarzadzania.pdf 0.88MB Wytyczne dla właściwych organów w sprawie kontroli zgodności z prawodawstwem UE
Wytyczn-dla-własciwych-organow-UE.pdf 0.19MB
Suplementy diety
Materiały
Suplementacja diety - leczenie czy żywienieSuplementy-diety-Leczenie-czy-żywienie.pdf 4.83MB Poradnik konsumencki na temat suplementów.
poradnik_konsumencki.pdf 0.91MB Nowy system powiadamiania o produktach wprowadzanych po raz pierwszy do obrotu
Nowy_system_powiadamiania.pdf 0.30MB Wymagania ogólne
WymaganiaOgolne.pdf 0.15MB Przydatne informacje
PrzydatneInformacje.pdf 0.23MB Żywność wzbogacona
ZywnoscWzbogacona.pdf 0.16MB Powiadomienie
Powiadomienie.pdf 0.22MB
Produkcja Pierwotna RHD
WYTYCZNE I ZALECENIA DLA PODMIOTÓW PRODUKCJI PIERWOTNEJ
Wytyczne z założenia są praktyczną pomocą dla producentów produkcji pierwotnej świeżych owoców i warzyw, bez względu na wielkość przedsiębiorstwa. Obejmują zasady Dobrej Praktyki Higienicznej GHP oraz Dobrej Praktyki Rolniczej GAP, które należy stosować na poziomie produkcji pierwotnej, w okresie wzrostu, na etapie zbioru i po zbiorze. Dokument zawiera listy kontrolne w zakresie higieny w danej kategorii ryzyka. Każdy producent może wykorzystać je sprawdzenia, czy spełnia wymogi prawa żywnościowego w zakresie higieny.
Przewodnik w zakresie higieny produkcji kiełków i nasion do kiełkowania skierowany jest do producentów nasion do kiełkowania i kiełków uzyskanych w wyniku rozwoju nasion w wodzie lub innym nośniku. Obejmuje minimalne wymogi w zakresie produkcji kiełków w Unii Europejskiej. Celem przewodnika jest zapewnienie wyczerpujących instrukcji dotyczących praktyk w zakresie higieny do celów bezpiecznej produkcji kiełków i nasion do kiełkowania. Załączonyponiżej dokument można wykorzystać do tworzenia list kontrolnych w ramach kontroli wewnętrznej.
Rolniczy handel detaliczny produktów pochodzenia roślinnego – to handel polegający na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy i zbywaniu tej żywności konsumentowi końcowemu lub do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego. Mogą to być produkty nieprzetworzone (np. owoce, warzywa) lub przetworzone (np. dżemy, soki, przetwory owocowo – warzywne, oleje). Przy wdrażaniu wymagań higieniczno – sanitarnych, pomocne mogą być „Wytyczne Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej przy produkcji żywności pochodzenia roślinnego w warunkach domowych z wykorzystaniem surowców roślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczego handlu detalicznego”.
Materiały
Zawiadomienie Komisji w sprawie wytycznych dotyczących ograniczania ryzyka mikrobiologicznego w odniesieniu do świeżych owoców i warzywswieze_owoce_i_warzywa.pdf 6.53MB Poradnik w zakresie higieny produkcji kiełków i nasion do kiełkowania (Dz. Urz. UE C 220, str. 30 z dnia 8 lipca 2017 r.)
kielki_i_nasiona_do_kielkowania.pdf 1.13MB Poradnik Dobrej Praktyki Higieniczneji Produkcyjnejprzy produkcji żywności niezwierzęcego pochodzeniaw warunkach domowych z wykorzystaniem surowcówroślinnych z własnych upraw oraz w ramach rolniczegohandlu detalicznego
PoradnikRHD.pdf 1.83MB Rolniczy handel detaliczny – informacje podstawowe
RHD_informacje_podstwowe.pdf 0.29MB
Ważne informacje
Materiały
Zmiana przepisów dotyczących importu żywności pochodzenia niezwierzęcegozmiana_przepisów_import_zywności.pdf 0.20MB Pięć kroków do bezpiecznej żywności (ulotka)
5_krokow_do_bezpieczniejszej_zywnosci.pdf 0.12MB Interwencje konsumenckie
InterwencjeKonsumenckie.pdf 0.26MB Normy żywienia dla populacji Polski
NormyZywieniadlapopulacjiPolski.pdf 0.13MB Salmonella a okres wielkanocny
SalmonellaAokresWielkanocny2018.pdf 0.12MB