Komunikat z dnia 02.10.2024 r. o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w powiecie słupskim
02.10.2024
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Słupsku na podstawie monitoringu jakości wody do spożycia informuje, że woda z publicznych sieci wodociągowych na terenie powiatu słupskiego jest bezpieczna i zdatna do spożycia przez ludzi za wyjątkiem miejscowości:
1) Gmina Ustka: Machowino – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
2) Gmina Kępice: Osowo – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu oraz żelaza – nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
3) Gmina Kępice: Barcino – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
4) Gmina Potęgowo: Skórowo, Węgierskie – warunkowa przydatności wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej liczba bakterii grupy coli– wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet;
5) Gmina Damnica: Zagórzyca - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
6) Gmina Damnica: Łebień - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
7) Gmina Kępice: Mzdowiec – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej ogólnej liczby mikroorganizmów w 22℃
– wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla: niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością (np. transplantacje, chemioterapia, chorych na AIDS) należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia
PPIS w Słupsku na bieżąco monitoruje działania podejmowane przez zarządców urządzeń wodociągowych, które są podejmowane w celu poprawy jakości wody dostarczanej konsumentom.