Komunikat z dnia 16.09.2024 r. o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w powiecie słupskim
16.09.2024
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Słupsku na podstawie monitoringu jakości wody do spożycia informuje, że woda z publicznych sieci wodociągowych na terenie powiatu słupskiego jest bezpieczna i zdatna do spożycia przez ludzi za wyjątkiem miejscowości:
1) Gmina Redzikowo: Jezierzyce Osiedle – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej bakterii grupy coli - wodę należy przed użyciem gotować minimum 2 minuty i pozostawić do schłodzenia;
2) Gmina Ustka: Machowino – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
3) Gmina Kępice: Osowo – warunkowa przydatność wody
do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu oraz żelaza – nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
4) Gmina Kępice: Barcino – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
5) Gmina Potęgowo: Skórowo, Węgierskie – brak przydatności wody do spożycia – woda może być używana wyłącznie do prac porządkowych (do mycia podłóg i spłukiwania toalet), wodę zdatną do spożycia do czasu zakończenia działań naprawczych zapewnia mieszkańcom zarządca wodociągu ;
6) Gmina Damnica: Zagórzyca - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
7) Gmina Damnica: Łebień - warunkowa przydatność wody
do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak).
PPIS w Słupsku na bieżąco monitoruje działania podejmowane przez zarządców urządzeń wodociągowych, które są podejmowane w celu poprawy jakości wody dostarczanej konsumentom.