Komunikat z dnia 20.11.2024 r. o jakości wody przeznaczone do spożycia przez ludzi w powiecie słupskim
20.11.2024
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Słupsku na podstawie monitoringu jakości wody do spożycia informuje, że woda z publicznych sieci wodociągowych na terenie powiatu słupskiego jest bezpieczna i zdatna do spożycia przez ludzi za wyjątkiem miejscowości:
- Gmina Ustka: Machowino – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
- Gmina Damnica: Zagórzyca - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
- Gmina Damnica: Łebień - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
- Gmina Potęgowo: Radosław - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej ogólnej liczby mikroorganizmów w 22℃ – wodę przeznaczoną do spożycia i przygotowania posiłków dla: niemowląt i dzieci do lat 2 oraz osób ze znacznie obniżoną odpornością (np. transplantacje, chemioterapia, chorych na AIDS) należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia;
- Gmina Główczyce – brak przydatności wody do spożycia przez ludzi z uwagi na obecność w wodzie bakterii grupy coli w wodociągu zbiorowego zaopatrzenia w Drzeżewie;
- Gmina Ustka: Charnowo – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej liczba bakterii grupy coli - Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.,
- Gmina Smołdzino: Żelazo – warunkowa przydatność wody do spożycia dla mieszkańców miejscowości: Wierzchocino, Witkowo, Siecie z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej liczba bakterii grupy coli - Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
PPIS w Słupsku na bieżąco monitoruje działania podejmowane przez zarządców urządzeń wodociągowych, które są podejmowane w celu poprawy jakości wody dostarczanej konsumentom.