W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Komunikat z dnia 22.10.2024 r. o jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi w powiecie słupskim

22.10.2024

Komunikat

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Słupsku na podstawie monitoringu jakości wody do spożycia informuje, że woda z publicznych sieci wodociągowych na terenie powiatu słupskiego jest bezpieczna i zdatna do spożycia przez ludzi za wyjątkiem miejscowości:

1)    Gmina Ustka: Machowino – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
2)    Gmina Kępice: Barcino – warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej manganu - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
3)    Gmina Damnica: Zagórzyca - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
4)    Gmina Damnica: Łebień - warunkowa przydatność wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej mętności oraz żelaza - nie stwarza to zagrożenia dla zdrowia konsumentów, pogorszeniu mogą ulec wartości organoleptyczne wody (wygląd, barwa, smak);
5)    Gmina Kępice: Kotłowo – warunkowa przydatności wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej liczba bakterii grupy coli– wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet;
6)    Gmina Kępice: Bronowo – warunkowa przydatności wody do spożycia z uwagi na przekroczenie wartości parametrycznej liczba bakterii grupy coli– wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) spłukiwania toalet;


PPIS w Słupsku na bieżąco monitoruje działania podejmowane przez zarządców urządzeń wodociągowych, które są podejmowane w celu poprawy jakości wody dostarczanej konsumentom.

{"register":{"columns":[]}}