Sekcja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Zadania
-
realizacja zadań Powiatowego Inspektora jako organu I instancji w zakresie nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, w tym produkcji, transportu, przechowywania, sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, ponadto sprawowanie nadzoru w zakresie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością zgodnie z przepisami unijnymi;
-
przeprowadzanie kontroli związanych z oceną jakości zdrowotnej środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych;
-
wdrażanie na terenie powiatu średzkiego „Planu pobierania próbek i badania żywności w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu” oraz przygotowywanie sprawozdań z jego realizacji;
-
uczestniczenie w działalności profilaktycznej oraz w zwalczaniu ognisk zatruć pokarmowych;
-
podejmowanie działań w ramach systemu RASFF oraz AAC – analiza ryzyka, ocena ryzyka;
-
podejmowanie działań w ramach systemu RAPEX dotyczących produktów kosmetycznych;
-
współpraca z innymi organami kontroli państwowej w dziedzinie produkcji, dystrybucji i przechowywania żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Kontakt
Kierownik Sekcji Higieny Żywności Żywienia i Przedmiotu Użytku
p.o. Kierownika HŻŻiPU – mgr inż. Sabina Połońska Pokój numer 5. |