Sekcja: Higiena Żywności i Żywienia
Realizuje zadania Powiatowego Inspektora w zakresie kontroli i nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia, poprzez:
- kontrolę przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne, w szczególności dotyczących: a) warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego, b) nadzoru nad jakością zdrowotną żywności, c) warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
- analizę zagrożeń zdrowotnych w oparciu o uzyskane materiały z działalności kontrolnej, badań laboratoryjnych oraz podejmowanie stosownych działań prozdrowotnych;
- ocenę sposobu żywienia w zakładach żywienia zbiorowego;
- prowadzenie działań kontrolnych w ramach systemu RASFF
- prowadzenie elektronicznej centralnej bazy obiektów będących pod nadzorem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, funkcjonującej w ramach systemu informatycznego „System Bezpieczeństwa Żywności II”;
- współdziałanie z innymi instytucjami w zakresie zagadnień higieny żywności i żywienia;
- zwalczanie i zapobieganie zatruciom pokarmowym;
- rozpatrywanie interwencji i zażaleń ludności;
- działalność promocyjną i oświatową w zakresie racjonalnego sposobu żywienia i zdrowej żywności;
- kontrolę zakładów produkujących środki spożywcze, kosmetyki, materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz zakładów wprowadzających je do obrotu;
- kontrolę zakładów żywienia zbiorowego;
- kontrolę środków transportu żywności;
- pobór próbek żywności, przedmiotów użytku i materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu;
- udział w opiniowaniu projektów oraz uczestnictwo w odbiorach nowopowstałych obiektów żywnościowo-żywieniowych;
- prowadzenie postępowań administracyjno-egzekucyjnych;
- prowadzenie dokumentacji i sprawozdawczości;
- uczestnictwo w szkoleniach i naradach;
- współpracę z innymi komórkami organizacyjnymi Powiatowej Stacji.
Materiały
wniosek_zaśw_alkoholwniosek_zaśw_alkohol.doc 0.01MB zał_2_-_Wniosek_o_wpis_do_rejestru_zakładów
zał_2_-_Wniosek_o_wpis_do_rejestru_zakładów.doc 0.05MB zał_3_-_Wniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru_zakładów
zał_3_-_Wniosek_o_zatwierdzenie_zakładu_i_o_wpis_do_rejestru_zakładów.doc 0.04MB zał_4_-_Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakładów
zał_4_-_Wniosek_o_dokonanie_zmian_w_rejestrze_zakładów.odt 0.01MB zał_5_-_Wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru_zakładów
zał_5_-_Wniosek_o_wykreślenie_zakładu_z_rejestru_zakładów.doc 0.04MB COVID-19 i bezpieczeństwo żywności – wytyczne dla przedsiębiorstw sektora spożywczego.
COVID-19_i_bezpieczeństwo_żywności_–_wytyczne_dla_przedsiębiorstw_sektora_spożywczego_.pdf 0.17MB Zmiana dot. powiadomienia o produktach wprowadzonych po raz pierwszy do obrotu na terytorium RP
Zmiana_dot_powiadomienia_o_produktach_wprowadzonych_po_raz_pierwszy_do_obrotu_na_terytorium_RP.pdf 0.45MB