Ostrzeżenie przed zatruciami pokarmowymi podczas wakacji !!
21.06.2024
Czas letnich wakacji jest również okresem zwiększonej ilości zachorowań na choroby przenoszone drogą pokarmową objawiające się najczęściej biegunką, bólami brzucha, wymiotami, nudnościami oraz gorączką, pojawiające się w ciągu kilku lub kilkunastu godzin, ale tez mogą wystąpić w ciągu kilku dni od spożycia żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami lub ich toksynami.
Wysokie temperatury powodują, że żywność szybciej się psuje. Groźne dla zdrowia są produkty rozmrożone i zamrożone ponownie np. lody, ciastka z kremem, mrożonki. Należy zwrócić również uwagę na zmianę smaku, zapachu czy konsystencji, w razie wątpliwości nie należy spożywać tych produktów. Drobnoustroje powodujące zatrucia pokarmowe mogą przenosić się również drogą kontaktową dlatego bardzo ważna jest higiena rąk. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są bakterie i wirusy takie jak: Salmonella, Shigiella, Gronkowiec złocisty, laseczka jadu kiełbasianego Listeria monocytogenes, Camylobacter jejuni, rotawirusy i adenowirusy. W powiecie starogardzkim najwięcej zachorowań było spowodowanych spożyciem żywności skażonej pałeczkami Salmonella. W pierwszej połowie roku 2021 potwierdzono 27 przypadków Salmonellozy. Ryzyko wystąpienia zatrucia możemy zminimalizować stosując podstawowe zasady higieny.
Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi sposobów w jaki można się ustrzec przed zatruciem pokarmowym.
Materiały
Jak myć ręceJak_myć_ręce.pdf 0.26MB 5-kroków-do-bezpieczniejszej-żywności
5-kroków-do-bezpieczniejszej-żywności.pdf 0.12MB Broszura Choroby przenoszone drogą pokarmową
Broszura_Choroby_przenoszone_drogą_pokarmową.pdf 0.25MB