W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ostrzeżenie przed zatruciami pokarmowymi podczas wakacji !!

21.06.2024

Czas letnich wakacji jest również okresem zwiększonej ilości zachorowań na choroby przenoszone drogą pokarmową objawiające się najczęściej biegunką, bólami brzucha, wymiotami, nudnościami oraz gorączką, pojawiające się w ciągu kilku lub kilkunastu godzin, ale tez mogą wystąpić w ciągu kilku dni od spożycia żywności zanieczyszczonej drobnoustrojami lub ich toksynami.

Wysokie temperatury powodują, że żywność szybciej się psuje. Groźne dla zdrowia są produkty rozmrożone i zamrożone ponownie np. lody, ciastka z kremem, mrożonki.  Należy zwrócić również uwagę na zmianę smaku, zapachu czy konsystencji, w razie wątpliwości  nie należy spożywać tych produktów. Drobnoustroje powodujące zatrucia pokarmowe mogą przenosić się również drogą kontaktową dlatego bardzo ważna jest higiena rąk. Najczęstszą przyczyną zatruć pokarmowych są bakterie i wirusy takie jak: Salmonella, Shigiella, Gronkowiec złocisty, laseczka jadu kiełbasianego Listeria monocytogenes, Camylobacter jejuni, rotawirusy i adenowirusy. W powiecie starogardzkim najwięcej zachorowań było spowodowanych spożyciem żywności skażonej pałeczkami Salmonella. W pierwszej połowie roku 2021 potwierdzono 27 przypadków Salmonellozy.  Ryzyko wystąpienia zatrucia możemy zminimalizować stosując podstawowe zasady higieny.
Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi sposobów w jaki można się  ustrzec przed zatruciem pokarmowym.

 

Materiały

Jak myć ręce
Jak​_myć​_ręce.pdf 0.26MB
5-kroków-do-bezpieczniejszej-żywności
5-kroków-do-bezpieczniejszej-żywności.pdf 0.12MB
Broszura Choroby przenoszone drogą pokarmową
Broszura​_Choroby​_przenoszone​_drogą​_pokarmową.pdf 0.25MB
{"register":{"columns":[]}}