W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kto może oceniać grzyby

Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Wielbiciele leśnych wędrówek zdobywają kolejne trofea. Wytrawni grzybiarze zastanawiają się nieraz nad sprzedażą części swoich zbiorów. Pamiętaj jednak, że każdy sprzedawca – nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi – musi posiadać atest na sprzedawane grzyby.

Kto może oceniać grzyby

Taki atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych lub grzyboznawca. Nie wystarczy mieć doświadczenie i wiedzę w rozpoznawaniu gatunków jadalnych, niejadalnych i trujących. Grzyboznawcy i klasyfikatorzy powinni mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, potwierdzoną zdanym egzaminem. Tylko wtedy mogą otrzymać odpowiedni certyfikat.

Kursy na grzyboznawcę i klasyfikatora obejmują nie tylko informacje o tym, jak rozpoznać dane gatunki. Przekazują też cenną wiedzę obejmującą np. informacje o tym, które z grzybów można wprowadzać do obrotu, a które – nawet jeśli są jadalne – powinny pozostać w lesie. Dowiesz się, jak działają na ludzki organizm poszczególne toksyny i jakie grzyby są najczęstszą przyczyną zatruć. Nauczysz się sprawować nadzór sanitarny zarówno nad sprzedażą na targowisku, jak i w zakładach żywienia zbiorowego.

Sprawdź, co musisz zrobić, aby dołączyć do grona klasyfikatorów lub grzyboznawców.

Klasyfikator grzybów świeżych

Możesz zostać klasyfikatorem grzybów świeżych, jeśli:

  • jesteś osobą pełnoletnią,
  • ukończyłaś/ukończyłeś co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
  • ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów
  • zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.

Aby dowiedzieć się więcej o kursach i egzaminach na klasyfikatora grzybów świeżych, śledź informacje na stronach państwowych wojewódzkich inspektoratów sanitarnych.

Grzyboznawca

Grzyboznawca ma prawo oceniać przydatność do spożycia i sprzedaży nie tylko grzybów świeżych, ale i suszonych. Możesz zostać grzyboznawcą, jeśli:

  • jesteś osobą pełnoletnią
  • posiadasz co najmniej wykształcenie średnie lub średnie branżowe,
  • ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców
  • zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.

Więcej informacji o kursach i egzaminach na grzyboznawcę znajdziesz na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.

Podstawa prawna

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy Dz. U. z 2011 r. nr 115 poz. 672, z późn. zm.

 

Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia.

Pomóc w rozpoznawaniu mogą:

  • Grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych,
  • Klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.

Grzyboznawcy oraz klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem.
Niedoświadczeni grzybiarze mogą sprawdzić świeże zebrane grzyby w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Suchej Beskidzkiej. Fachowiec odpowie na wszystkie pytania i pomoże rozwiać wątpliwości.

Miło nam poinformować, że uprawnienia klasyfikatora grzybów w tut. Stacji uzyskały Pani Paulina Chodnik-Chromy oraz Pani Anna Trzebuniak.

Klasyfikatorzy grzybów Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Suchej Beskidzkiej udzielają porad grzybowych w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów po wcześniejszym umówieniu terminu pod numerem telefonu: 33/8742234 lub 33/8767137 telefon
obsługiwany jest w godzinach urzędowania Stacji:

poniedziałek - piątek w godz. 7:25  do 15:00

Zatrucie grzybami może mieć poważne konsekwencje. Jeżeli po ich spożyciu będziemy mieli ból brzucha, biegunkę czy gorączkę należy natychmiast udać się do lekarza.

{"register":{"columns":[]}}