Kto może oceniać grzyby
Sezon grzybowy trwa w najlepsze. Wielbiciele leśnych wędrówek zdobywają kolejne trofea. Wytrawni grzybiarze zastanawiają się nieraz nad sprzedażą części swoich zbiorów. Pamiętaj jednak, że każdy sprzedawca – nawet ten z targowiska czy skraju leśnej drogi – musi posiadać atest na sprzedawane grzyby.
Taki atest może wystawić wyłącznie klasyfikator grzybów świeżych lub grzyboznawca. Nie wystarczy mieć doświadczenie i wiedzę w rozpoznawaniu gatunków jadalnych, niejadalnych i trujących. Grzyboznawcy i klasyfikatorzy powinni mieć wiedzę teoretyczną i praktyczną, potwierdzoną zdanym egzaminem. Tylko wtedy mogą otrzymać odpowiedni certyfikat.
Kursy na grzyboznawcę i klasyfikatora obejmują nie tylko informacje o tym, jak rozpoznać dane gatunki. Przekazują też cenną wiedzę obejmującą np. informacje o tym, które z grzybów można wprowadzać do obrotu, a które – nawet jeśli są jadalne – powinny pozostać w lesie. Dowiesz się, jak działają na ludzki organizm poszczególne toksyny i jakie grzyby są najczęstszą przyczyną zatruć. Nauczysz się sprawować nadzór sanitarny zarówno nad sprzedażą na targowisku, jak i w zakładach żywienia zbiorowego.
Sprawdź, co musisz zrobić, aby dołączyć do grona klasyfikatorów lub grzyboznawców.
Klasyfikator grzybów świeżych
Możesz zostać klasyfikatorem grzybów świeżych, jeśli:
- jesteś osobą pełnoletnią,
- ukończyłaś/ukończyłeś co najmniej gimnazjum lub ośmioletnią szkołę podstawową
- ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na klasyfikatorów grzybów
- zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego.
Aby dowiedzieć się więcej o kursach i egzaminach na klasyfikatora grzybów świeżych, śledź informacje na stronach państwowych wojewódzkich inspektoratów sanitarnych.
Grzyboznawca
Grzyboznawca ma prawo oceniać przydatność do spożycia i sprzedaży nie tylko grzybów świeżych, ale i suszonych. Możesz zostać grzyboznawcą, jeśli:
- jesteś osobą pełnoletnią
- posiadasz co najmniej wykształcenie średnie lub średnie branżowe,
- ukończyłaś/ukończyłeś kurs specjalistyczny dla kandydatów na grzyboznawców
- zdałaś/zdałeś egzamin przed komisją egzaminacyjną powołaną przez Wielkopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Więcej informacji o kursach i egzaminach na grzyboznawcę znajdziesz na stronie internetowej Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu.
Podstawa prawna
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy Dz. U. z 2011 r. nr 115 poz. 672, z późn. zm.
Zbieranie grzybów wymaga wiedzy oraz doświadczenia.
Pomóc w rozpoznawaniu mogą:
- Grzyboznawcy – posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych,
- Klasyfikatorzy grzybów – posiadają uprawnienia do oceny wyłącznie grzybów świeżych.
Grzyboznawcy oraz klasyfikatorzy grzybów uzyskują uprawnienia w drodze decyzji administracyjnej Małopolskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego, która poprzedzona jest odpowiednim kursem specjalistycznym oraz egzaminem.
Niedoświadczeni grzybiarze mogą sprawdzić świeże zebrane grzyby w siedzibie Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Suchej Beskidzkiej. Fachowiec odpowie na wszystkie pytania i pomoże rozwiać wątpliwości.
Miło nam poinformować, że uprawnienia klasyfikatora grzybów w tut. Stacji uzyskały Pani Paulina Chodnik-Chromy oraz Pani Anna Trzebuniak.
Klasyfikatorzy grzybów Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Suchej Beskidzkiej udzielają porad grzybowych w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów po wcześniejszym umówieniu terminu pod numerem telefonu: 33/8742234 lub 33/8767137 telefon
obsługiwany jest w godzinach urzędowania Stacji:
poniedziałek - piątek w godz. 7:25 do 15:00
Zatrucie grzybami może mieć poważne konsekwencje. Jeżeli po ich spożyciu będziemy mieli ból brzucha, biegunkę czy gorączkę należy natychmiast udać się do lekarza.