Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Wycofanie określonej partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy.
Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym
Marki: Caprimar
Numer partii: R18G22 oraz R19G22
Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024
Kod kreskowy: 8410628463378
Producent: Consorcio Español Conservero S.A.
Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
BLM Polska Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska S.A. (JMP) podjęły działania mające na celu usunięcie przedmiotowego produktu z rynku. JMP zobowiązał, w trybie natychmiastowym podlegające mu sklepy, do wycofania produktu: Filety z anchois w oleju słonecznikowym (nr partii: R18G22 oraz R19G22) marki Caprimar, z półek sklepowych, natomiast firma BLM Polska Sp. z o.o. zobowiązała się odebrać z magazynów wadliwy produkt i poddać go utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu.