W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Runo leśne, w tym grzyby

19.06.2023

Wymagania dostawy bezpośrednie

W związku ze zbliżającym się sezonem grzybowym Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny  w Świdniku przypomina, że zgodnie z art. 71 Ustawy o bezpieczeństwie  żywności i żywienia z dania 25 sierpnia 2006 r. „Zakłady prowadzące działalność gospodarczą  w zakresie skupu, przechowywania lub sprzedaży grzybów oraz produkcji przetworów grzybowych spełniają obowiązujące wymagania higieniczne oraz muszą zatrudniać klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców”. Natomiast zgodnie z art. 41 cytowanej ustawy  o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przetwarzane i wprowadzane do obrotu są jedynie grzyby uprawne oraz grzyby rosnące w warunkach naturalnych, świeże lub suszone, znajdujące się w wykazie wprowadzonym rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 115, poz. 672).

W załączeniu ulotka Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dotycząca wymagań dla podmiotów zajmujących się dostawami bezpośrednimi, w tym zbiorem runa leśnego, np. grzybów, owoców jagodowych oraz ziół.

 

Materiały

runo leśne ulotka
runo​_lesne​_ulotka.pdf 14.54MB
Grzyby jadalne i trujące
Grzyby​_jadalne​_i​_trujące.pdf 9.82MB
{"register":{"columns":[]}}