Runo leśne, w tym grzyby
19.06.2023
W związku ze zbliżającym się sezonem grzybowym Państwowy Powiatowy
Inspektor Sanitarny w Świdniku przypomina, że zgodnie z art. 71 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dania 25 sierpnia 2006 r. „Zakłady prowadzące działalność gospodarczą w zakresie skupu, przechowywania lub sprzedaży grzybów oraz produkcji przetworów grzybowych spełniają obowiązujące wymagania higieniczne oraz muszą zatrudniać klasyfikatorów grzybów lub grzyboznawców”. Natomiast zgodnie z art. 41 cytowanej ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia, przetwarzane i wprowadzane do obrotu są jedynie grzyby uprawne oraz grzyby rosnące w warunkach naturalnych, świeże lub suszone, znajdujące się w wykazie wprowadzonym rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011 r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych, środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy (Dz. U. Nr 115, poz. 672).
W załączeniu ulotka Lubelskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego dotycząca wymagań dla podmiotów zajmujących się dostawami bezpośrednimi, w tym zbiorem runa leśnego, np. grzybów, owoców jagodowych oraz ziół.
Materiały
runo leśne ulotkaruno_lesne_ulotka.pdf 14.54MB Grzyby jadalne i trujące
Grzyby_jadalne_i_trujące.pdf 9.82MB