Sekcja Higieny Żywności i Żywienia
15.02.2024
Zadania wykonywane przez pracowników Oddziału Higieny Żywności i Żywienia:
- Realizacja zadań w zakresie prowadzenia urzędowej kontroli w zakładach produkcji
i obrotu żywnością, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością w zakresie spełniania warunków sanitarnych, nadzór nad importem żywności i materiałów oraz wyrobów do kontaktu z żywnością, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie modyfikowanych i genetycznie modyfikowanej żywności; - Prowadzenie postępowań administracyjnych mających na celu dopuszczenie do użytku obiektów nowopowstałych, przebudowanych, zmodernizowanych i adaptowanych
w całości lub części na potrzeby działalności żywnościowo-żywieniowej; - Przygotowywanie decyzji administracyjnych i pism w ramach prowadzonych postępowań egzekucyjnych oraz administracyjnych, w tym decyzji zatwierdzających podmioty do prowadzenia działalności oraz wpisywanie ich do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
- Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz
z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń; - Ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w nadzorowanych obiektach;
- Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności; - Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności (RASFF);
- Prowadzenie dokumentacji związanej z działalnością Oddziału, tj. przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo- żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej, organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach, prowadzenie sprawozdawczości i przygotowywanie danych statystycznych.
Sekcji Nadzoru nad Produkcją Żywności i Żywieniem Zbiorowym:
- Realizacja zadań z zakresu nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, żywienia oraz importu żywności, w szczególności w obiektach żywnościowo – żywieniowych produkujących żywność, dozwolone substancje dodatkowe i inne składniki żywności, substancje pomagające w przetwarzaniu oraz w zakładach żywienia zbiorowego i środkach transportu przeznaczonych do przewozu żywności, a także nadzór nad producentami produkcji pierwotnej;
- Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
- Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu;
- Przeprowadzanie kontroli granicznej i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę oraz świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu w składach celnych i miejscach docelowego przeznaczenia.
Sekcja Nadzoru nad Obrotem Żywnością:
- Nadzór nad miejscami i zakładami detalicznego i hurtowego obrotu środkami spożywczymi, obiektami ruchomymi i tymczasowymi, prowadzenie ewidencji
i dokumentacji dotyczącej tych zakładów; - Nadzór nad środkami transportu wykorzystywanymi przez ww. zakłady i podmiotami świadczącymi wyłącznie usługi transportowe środków spożywczych;
- Nadzór nad suplementami diety i żywnością specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
- Nadzór nad materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.
Materiały
O ZATWIERDZENIE ZAKŁADU I O WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (RTF)O_ZATWIERDZENIE_ZAKŁADU_I_O_WPIS_DO_REJESTRU_ZAKŁADÓW_PODLEGAJĄCYCH_URZĘDOWEJ_KONTROLI_ORGANÓW_PAŃSTWOWEJ_INSPEKCJI_SANITARNEJ.rtf 0.06MB O ZATWIERDZENIE ZAKŁADU I O WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (PDF)
O_ZATWIERDZENIE_ZAKŁADU_I_O_WPIS_DO_REJESTRU_ZAKŁADÓW_PODLEGAJĄCYCH_URZĘDOWEJ_KONTROLI_ORGANÓW_PAŃSTWOWEJ_INSPEKCJI_SANITARNEJ.pdf 0.28MB O WYKREŚLENIE ZAKŁADU Z REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (RTF)
O_WYKREŚLENIE_ZAKŁADU_Z_REJESTRU_ZAKŁADÓW_PODLEGAJĄCYCH_URZĘDOWEJ_KONTROLI_ORGANÓW_PAŃSTWOWEJ_INSPEKCJI_SANITARNEJ.rtf 0.05MB O WYKREŚLENIE ZAKŁADU Z REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (PDF)
O_WYKREŚLENIE_ZAKŁADU_Z_REJESTRU_ZAKŁADÓW_PODLEGAJĄCYCH_URZĘDOWEJ_KONTROLI_ORGANÓW_PAŃSTWOWEJ_INSPEKCJI_SANITARNEJ.pdf 0.16MB O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ. (RTF)
O_WPIS_ZAKŁADU_DO_REJESTRU_ZAKŁADÓW_PODLEGAJĄCYCH_URZĘDOWEJ_KONTROLI_ORGANÓW_PAŃSTWOWEJ_INSPEKCJI_SANITARNEJ.rtf 0.07MB O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ. (PDF)
O_WPIS_ZAKŁADU_DO_REJESTRU_ZAKŁADÓW_PODLEGAJĄCYCH_URZĘDOWEJ_KONTROLI_ORGANÓW_PAŃSTWOWEJ_INSPEKCJI_SANITARNEJ.pdf 0.29MB O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (RTF)
O_DOKONANIE_ZMIAN_W_REJESTRZE_ZAKŁADÓW_PODLEGAJĄCYCH_URZĘDOWEJ_KONTROLI_ORGANÓW_PAŃSTWOWEJ_INSPEKCJI_SANITARNEJ.rtf 0.07MB O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (PDF)
O_DOKONANIE_ZMIAN_W_REJESTRZE_ZAKŁADÓW_PODLEGAJĄCYCH_URZĘDOWEJ_KONTROLI_ORGANÓW_PAŃSTWOWEJ_INSPEKCJI_SANITARNEJ.pdf 0.28MB