W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

15.02.2024

Zadania wykonywane przez pracowników Oddziału Higieny Żywności i Żywienia:

  1. Realizacja zadań w zakresie prowadzenia urzędowej kontroli w zakładach produkcji
    i obrotu żywnością,  żywienia,  materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
    z żywnością w zakresie spełniania warunków sanitarnych, nadzór nad importem żywności i materiałów oraz wyrobów do kontaktu z żywnością, a także przestrzegania przepisów o organizmach genetycznie modyfikowanych i genetycznie modyfikowanej żywności;
  2. Prowadzenie postępowań administracyjnych mających na celu dopuszczenie do użytku obiektów nowopowstałych, przebudowanych, zmodernizowanych i adaptowanych
    w całości lub części na potrzeby działalności żywnościowo-żywieniowej;
  3. Przygotowywanie decyzji administracyjnych i pism w ramach prowadzonych postępowań egzekucyjnych oraz administracyjnych, w tym decyzji zatwierdzających podmioty do prowadzenia działalności oraz wpisywanie ich do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
  4. Ocena bezpieczeństwa żywności produkcji krajowej, pochodzenia unijnego oraz
    z importu, w tym pobór próbek, interpretacja wyników i wydawanie orzeczeń;
  5. Ocena stopnia wdrożenia i skuteczności funkcjonowania zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP), dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) oraz systemu analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) w nadzorowanych obiektach;
  6. Pobór próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych
    do kontaktu z żywnością oraz produktów kosmetycznych do badań w ramach monitoringu i urzędowej kontroli żywności;
  7. Podejmowanie działań w ramach Systemu Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności (RASFF);
  8. Prowadzenie dokumentacji związanej z działalnością Oddziału, tj. przygotowywanie informacji o stanie sanitarnym zakładów żywnościowo- żywieniowych dla organów administracji rządowej i samorządowej, organizowanie, prowadzenie i uczestniczenie w szkoleniach, prowadzenie sprawozdawczości i przygotowywanie danych statystycznych.

 

Sekcji Nadzoru nad Produkcją Żywności i Żywieniem Zbiorowym:

  1. Realizacja zadań z zakresu nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, żywienia oraz importu żywności, w szczególności w obiektach żywnościowo – żywieniowych produkujących żywność, dozwolone substancje dodatkowe i inne składniki żywności, substancje pomagające w przetwarzaniu oraz w zakładach żywienia zbiorowego i środkach transportu przeznaczonych do przewozu żywności, a także nadzór nad producentami produkcji pierwotnej;
  2. Udział w prowadzeniu dochodzeń epidemiologicznych w przypadkach wystąpienia ognisk zatruć pokarmowych;
  3. Prowadzenie oceny jakości żywienia różnych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego zamkniętego i sporządzanie informacji z tego zakresu;
  4. Przeprowadzanie kontroli granicznej i wydawanie świadectw spełnienia wymagań zdrowotnych przez środki spożywcze, materiały lub wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością przekraczające granicę oraz świadectw o przydatności do produkcji substancji pomagających w przetwarzaniu w składach celnych i miejscach docelowego przeznaczenia.

 

Sekcja Nadzoru nad Obrotem Żywnością:

  1. Nadzór nad miejscami i zakładami detalicznego i hurtowego obrotu środkami spożywczymi, obiektami ruchomymi i tymczasowymi, prowadzenie ewidencji
    i dokumentacji dotyczącej tych zakładów;
  2. Nadzór nad środkami transportu wykorzystywanymi przez ww. zakłady i podmiotami świadczącymi wyłącznie usługi transportowe środków spożywczych;
  3. Nadzór nad suplementami diety i żywnością specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
  4. Nadzór nad materiałami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością.

Materiały

O ZATWIERDZENIE ZAKŁADU I O WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (RTF)
O​_ZATWIERDZENIE​_ZAKŁADU​_I​_O​_WPIS​_DO​_REJESTRU​_ZAKŁADÓW​_PODLEGAJĄCYCH​_URZĘDOWEJ​_KONTROLI​_ORGANÓW​_PAŃSTWOWEJ​_INSPEKCJI​_SANITARNEJ.rtf 0.06MB
O ZATWIERDZENIE ZAKŁADU I O WPIS DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (PDF)
O​_ZATWIERDZENIE​_ZAKŁADU​_I​_O​_WPIS​_DO​_REJESTRU​_ZAKŁADÓW​_PODLEGAJĄCYCH​_URZĘDOWEJ​_KONTROLI​_ORGANÓW​_PAŃSTWOWEJ​_INSPEKCJI​_SANITARNEJ.pdf 0.28MB
O WYKREŚLENIE ZAKŁADU Z REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (RTF)
O​_WYKREŚLENIE​_ZAKŁADU​_Z​_REJESTRU​_ZAKŁADÓW​_PODLEGAJĄCYCH​_URZĘDOWEJ​_KONTROLI​_ORGANÓW​_PAŃSTWOWEJ​_INSPEKCJI​_SANITARNEJ.rtf 0.05MB
O WYKREŚLENIE ZAKŁADU Z REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (PDF)
O​_WYKREŚLENIE​_ZAKŁADU​_Z​_REJESTRU​_ZAKŁADÓW​_PODLEGAJĄCYCH​_URZĘDOWEJ​_KONTROLI​_ORGANÓW​_PAŃSTWOWEJ​_INSPEKCJI​_SANITARNEJ.pdf 0.16MB
O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ. (RTF)
O​_WPIS​_ZAKŁADU​_DO​_REJESTRU​_ZAKŁADÓW​_PODLEGAJĄCYCH​_URZĘDOWEJ​_KONTROLI​_ORGANÓW​_PAŃSTWOWEJ​_INSPEKCJI​_SANITARNEJ.rtf 0.07MB
O WPIS ZAKŁADU DO REJESTRU ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ. (PDF)
O​_WPIS​_ZAKŁADU​_DO​_REJESTRU​_ZAKŁADÓW​_PODLEGAJĄCYCH​_URZĘDOWEJ​_KONTROLI​_ORGANÓW​_PAŃSTWOWEJ​_INSPEKCJI​_SANITARNEJ.pdf 0.29MB
O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (RTF)
O​_DOKONANIE​_ZMIAN​_W​_REJESTRZE​_ZAKŁADÓW​_PODLEGAJĄCYCH​_URZĘDOWEJ​_KONTROLI​_ORGANÓW​_PAŃSTWOWEJ​_INSPEKCJI​_SANITARNEJ.rtf 0.07MB
O DOKONANIE ZMIAN W REJESTRZE ZAKŁADÓW PODLEGAJĄCYCH URZĘDOWEJ KONTROLI ORGANÓW PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ (PDF)
O​_DOKONANIE​_ZMIAN​_W​_REJESTRZE​_ZAKŁADÓW​_PODLEGAJĄCYCH​_URZĘDOWEJ​_KONTROLI​_ORGANÓW​_PAŃSTWOWEJ​_INSPEKCJI​_SANITARNEJ.pdf 0.28MB
{"register":{"columns":[]}}