Oddział Higieny Żywności i Żywienia
Oddział Higieny Żywności i Żywienia prowadzi działalność w zakresie bieżącego nadzoru nad:
- warunkami higieniczno - sanitarnymi zakładów i ich wyposażenia,
- wymaganiami w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i obrocie żywnością,
- substancjami dodatkowymi używanymi w produkcji i obrocie żywnością z wyłączeniem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
- wyrobami i materiałami przeznaczonymi do kontaktu z artykułami żywnościowymi.
Oddział bierze także udział w opiniowaniu projektów nowobudowanych obiektów żywieniowo- żywnościowych, w opracowaniach ognisk zatruć pokarmowych, opracowuje decyzje w sprawie zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność, decyzje nakazujące wykonanie obowiązków w celu poprawy stanu sanitarnego, ocenia sposób żywienia w placówkach żywienia zbiorowego zamkniętego.