W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Oddział Higieny Żywności i Żywienia

Oddział Higieny Żywności i Żywienia prowadzi działalność w zakresie bieżącego nadzoru nad:

  • warunkami higieniczno - sanitarnymi zakładów i ich wyposażenia,
  • wymaganiami w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i obrocie żywnością,
  • substancjami dodatkowymi używanymi w produkcji i obrocie żywnością z wyłączeniem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
  • wyrobami i materiałami przeznaczonymi do kontaktu z artykułami żywnościowymi.

Oddział bierze także udział w opiniowaniu projektów nowobudowanych obiektów żywieniowo- żywnościowych, w  opracowaniach ognisk zatruć pokarmowych, opracowuje decyzje w sprawie zatwierdzenia zakładów, które produkują lub wprowadzają do obrotu żywność, decyzje nakazujące wykonanie obowiązków w celu poprawy stanu sanitarnego, ocenia sposób żywienia w placówkach żywienia zbiorowego zamkniętego.

{"register":{"columns":[]}}