Bezpieczeństwo Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych
Do zadań w zakresie Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy:
-
Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego oraz kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:
-
warunków produkcji , transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz żywienia zbiorowego,
-
warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,
-
przestrzegania w obiektach zasad GHP i GMP oraz wdrażania systemu HACCP ze szczególnym uwzględnieniem ich dokumentowania dla potrzeb oceny ryzyka zagrożenia bezpieczeństwa żywności,
-
podejmowania natychmiastowych działań związanych z powiadomieniem systemu wczesnego ostrzegania RASFF o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt,
-
przestrzegania warunków wprowadzania na rynek żywności genetycznie modyfikowanej ze szczególnym uwzględnieniem znakowania środków zawierających GMO.
-
Współpraca z Weterynaryjną Inspekcją Sanitarną i z Organami Administracji Samorządowej.
-
Kontrola jakości zdrowotnej importowanej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w miejscach docelowego przeznaczenia.
-
Pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.
-
Współudział w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów.
-
Załatwianie interwencji i zażaleń od konsumentów w zakresie Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.