W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bezpieczeństwo Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych

Do zadań w zakresie Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Produktów Kosmetycznych należy:

  1. Sprawowanie bieżącego nadzoru sanitarnego oraz kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i zdrowotne dotyczące:

  • warunków produkcji , transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz żywienia zbiorowego,

  • warunków zdrowotnych produkcji i obrotu przedmiotami użytku, kosmetykami oraz innymi wyrobami mogącymi mieć wpływ na zdrowie ludzi,

  • przestrzegania w obiektach zasad GHP i GMP oraz wdrażania systemu HACCP ze szczególnym uwzględnieniem ich dokumentowania dla potrzeb oceny ryzyka zagrożenia bezpieczeństwa żywności,

  • podejmowania natychmiastowych działań związanych z powiadomieniem systemu wczesnego ostrzegania RASFF o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt,

  • przestrzegania warunków wprowadzania na rynek żywności genetycznie modyfikowanej ze szczególnym uwzględnieniem znakowania środków zawierających GMO.

  1. Współpraca z Weterynaryjną Inspekcją Sanitarną i z Organami Administracji Samorządowej.

  2. Kontrola jakości zdrowotnej importowanej żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w miejscach docelowego przeznaczenia.

  3. Pobieranie do badań laboratoryjnych próbek środków spożywczych, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków.

  4. Współudział w odbiorze przejmowanych pod nadzór obiektów.

  5. Załatwianie interwencji i zażaleń od konsumentów w zakresie Nadzoru Higieny Żywności i Żywienia.

{"register":{"columns":[]}}