X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo”
12.04.2022
Łódzki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny ogłasza X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo” w roku szkolnym 2021/2022, który jest kontynuacją Konkursu Kulinarnego „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”. Konkurs kierowany jest do młodzieży z klas V–VIII ze szkół podstawowych województwa łódzkiego. Partnerem Konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi.
Terminarz i cele Konkursu
15 maja 2022 – termin przesłania prac
15 czerwca 2022 – rozstrzygnięcie Konkursu
Celem Konkursu jest propagowanie idei zdrowego stylu życia, obejmującej:
• racjonalne odżywianie,
• znaczenie świadomych wyborów żywieniowych,
• kształtowanie umiejętności poszukiwania informacji z różnych źródeł,
• kształtowanie umiejętności podejmowania decyzji na podstawie zdobytej wiedzy oraz brania odpowiedzialności za własne zdrowie,
• umiejętność prawidłowego przygotowania potraw,
• umiejętność tworzenia przepisów kulinarnych oraz obliczania ich kaloryczności i wartości odżywczej,
• rozwijanie wśród młodzieży wyobraźni oraz postaw twórczych,
• przeciwdziałanie marnowaniu żywności.
Zadanie konkursowe
Zadaniem konkursowym jest samodzielne wykonanie przez Uczestnika Konkursu:
• ulotki informacyjnej w formie elektronicznej – zawierającej następujące informacje:
◦ tytuł pracy oraz jej autora,
◦ skład potrawy – przepis, ilość składników potrzebnych do wykonania porcji dla 1 osoby,
◦ kaloryczność jednej porcji potrawy,
◦ wartość odżywczą dania,
◦ krótki opis przygotowania dania od podstaw,
◦ 2 zdania uzasadnienia wyboru dania ze względu na znaczenie przygotowanej potrawy dla zachowania zdrowia.
• dania obiadowego pod hasłem „Wzmacniamy odporność naszego organizmu”.
Przebieg przygotowania posiłku i prezentacja efektu końcowego musi mieć formę nagranego filmiku. Czas nagrania nie może przekroczyć 5 minut. Uczestnik musi przesłać drogą pocztową lub dostarczyć osobiście do siedziby WSSE w Łodzi, ul. Wodna 40, na nośniku elektronicznym, tj. płycie CD czy pendrive, ww. pracę, tj. ulotkę oraz filmik.
Z jednej szkoły mogą wpłynąć maksymalnie 3 prace. Jeden uczestnik może zgłosić jedną pracę.
W finale wojewódzkim przewidziane są nagrody za zajęcie I, II i III miejsca. Pozostali uczestnicy otrzymają dyplomy.
Regulamin i materiały promocyjne
Regulamin wraz z załącznikami oraz materiały promocyjne – plakat i animacja do mediów społecznościowych dostępne są na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi pod adresem www.gov.pl/wsse-lodz/konkurs-kulinarny.
Materiały
Regulamin X edycji Konkursu KulinarnegoRegulamin_X_edycji_Konkursu_Kulinarnego.pdf 0.14MB Gotuj smacznie, zdrowo, internetowo. Załącznik nr 1.
Gotuj_smacznie,_zdrowo,_internetowo_Załącznik_nr_1.pdf 0.13MB Gotuj smacznie, zdrowo, internetowo. Załacznik nr 2.
Gotuj_smacznie,_zdrowo,_internetowo_Załacznik_nr_2.pdf 0.17MB