W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo”

12.04.2022

X Wojewódzki Konkurs Kulinarny

Łódzki Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny ogłasza X Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Gotujemy smacznie, zdrowo, internetowo” w roku szkolnym 2021/2022, który jest kontynuacją Konkursu Kulinarnego „Jem smacznie, zdrowo i kolorowo”. Konkurs kierowany jest do młodzieży z klas V–VIII ze szkół podstawowych województwa łódzkiego. Partnerem Konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi.


Terminarz i cele Konkursu
15 maja 2022 – termin przesłania prac
15 czerwca 2022 – rozstrzygnięcie Konkursu
Celem Konkursu jest propagowanie idei zdrowego stylu życia, obejmującej:
    • racjonalne odżywianie,
    • znaczenie świadomych wyborów żywieniowych,
    • kształtowanie umiejętności poszukiwania informacji z różnych źródeł,
    • kształtowanie umiejętności podejmowania decyzji na podstawie zdobytej wiedzy oraz brania odpowiedzialności za własne zdrowie,
    • umiejętność prawidłowego przygotowania potraw,
    • umiejętność tworzenia przepisów kulinarnych oraz obliczania ich kaloryczności i wartości odżywczej,
    • rozwijanie wśród młodzieży wyobraźni oraz postaw twórczych,
    • przeciwdziałanie marnowaniu żywności.


Zadanie konkursowe
Zadaniem konkursowym jest samodzielne wykonanie przez Uczestnika Konkursu:
    • ulotki informacyjnej w formie elektronicznej – zawierającej następujące informacje:
        ◦ tytuł pracy oraz jej autora,
        ◦ skład potrawy – przepis, ilość składników potrzebnych do wykonania porcji dla 1 osoby,
        ◦ kaloryczność jednej porcji potrawy,
        ◦ wartość odżywczą dania,
        ◦ krótki opis przygotowania dania od podstaw,
        ◦ 2 zdania uzasadnienia wyboru dania ze względu na znaczenie przygotowanej potrawy dla zachowania zdrowia.
    • dania obiadowego pod hasłem „Wzmacniamy odporność naszego organizmu”.
Przebieg przygotowania posiłku i prezentacja efektu końcowego musi mieć formę nagranego filmiku. Czas nagrania nie może przekroczyć 5 minut. Uczestnik musi przesłać drogą pocztową lub dostarczyć osobiście do siedziby WSSE w Łodzi, ul. Wodna 40, na nośniku elektronicznym, tj. płycie CD czy pendrive, ww. pracę, tj. ulotkę oraz filmik.
Z jednej szkoły mogą wpłynąć maksymalnie 3 prace. Jeden uczestnik może zgłosić jedną pracę.
W finale wojewódzkim przewidziane są nagrody za zajęcie I, II i III miejsca. Pozostali uczestnicy otrzymają dyplomy.
 

Regulamin i materiały promocyjne
Regulamin wraz z załącznikami oraz materiały promocyjne – plakat i animacja do mediów społecznościowych dostępne są na stronie Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi pod adresem www.gov.pl/wsse-lodz/konkurs-kulinarny.

 

Materiały

Regulamin X edycji Konkursu Kulinarnego
Regulamin​_X​_edycji​_Konkursu​_Kulinarnego.pdf 0.14MB
Gotuj smacznie, zdrowo, internetowo. Załącznik nr 1.
Gotuj​_smacznie,​_zdrowo,​_internetowo​_Załącznik​_nr​_1.pdf 0.13MB
Gotuj smacznie, zdrowo, internetowo. Załacznik nr 2.
Gotuj​_smacznie,​_zdrowo,​_internetowo​_Załacznik​_nr​_2.pdf 0.17MB
{"register":{"columns":[]}}