W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.

Bezpieczeństwo żywności podczas powodzi

20.09.2024

Artykuły żywnościowe pozostawione lub przechowywane w miejscach objętych powodzią są narażone na zniszczenie, zepsucie lub zanieczyszczenie. Żywność zepsuta, zanieczyszczona i spleśniała jest szkodliwa dla zdrowia. Spożywanie jej może być przyczyną chorób, a nawet śmierci.

Napis "komunikat" na niebieskim tle

Używaj bezpiecznej żywności i wody

W przypadku powodzi:

  • Wyrzuć całą żywność, która miała kontakt z wodą powodziową, a do celów spożywczych używaj tylko wody butelkowanej lub dowożonej beczkowozami przeznaczonymi do wody pitnej.
  • Nie jedz produktów, które ze względu na dłuższe przerwy w dostawie prądu nie były przechowywane w warunkach chłodniczych.
  • Zwróć uwagę, aby nie pomylić z żywnością produktów, które są w opakowaniach pozbawionych etykiet i mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zaprawione zboża siewne itp.

Bezpiecznie przechowuj żywność

Żywność, którą posiadasz, chroń przed zepsuciem i zanieczyszczeniami. W tym celu:

  • produkty nietrwałe jak: mięso, wędliny, ryby, mleko i jego przetwory, gotowe potrawy itp. przechowuj w temperaturze niższej niż 8 stopni Celsujsza lub zgodnie z etykietą;
  • przechowuj żywność w szczelnych opakowaniach, przykrytą, w pomieszczeniach, gdzie nie ma środków chemicznych, takich jak pestycydy, nawozy mineralne;
  • składaj żywność w suchym, chłodnym miejscu;
  • nie przechowuj żywności, nawet tymczasowo w miejscach brudnych - w chlewach, oborach, kurnikach itp.;
  • chroń żywność przed gryzoniami i szkodnikami;
  • zalane pomieszczenia zdezynfekuj, wywietrz, wysusz i odmaluj (szczególnie jeśli przechowujesz w nich żywność, przygotowujesz posiłki lub jeżeli przebywają w nich dzieci).

Dbaj o higienę - więcej o bezpieczeństwie przygotowywania i przechowywania żywności przeczytasz w ulotce WHO: 5 kroków do bezpiecznej żywności.

Dbaj o zdrowie i bezpieczeństwo

Śledź zalecenia lokalnych władz i państwowych powiatowych i wojewódzkich stacji sanitarno-epidemiologicznych.

Stosuj się do zaleceń związanych z bezpieczeństwem wody i żywności.

{"register":{"columns":[]}}