Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Oddział Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia sprawuje nadzór nad zakładami produkującymi lub wprowadzającymi do obrotu środki spożywcze.
Adres i kierownictwo
ul. Kleczkowska 20
50-227 Wrocław
ul. Pretficza 7
50-328 Wrocław
- Sekcja nadzoru nad obiektami produkcji żywności
tel. 71-329-58-43 wew. 268 - Sekcja nadzoru nad obiektami obrotu hurtowego i przedmiotami użytku
tel. 71-329-58-43 wew. 251, 272, 273 - Sekcja nadzoru nad obiektami żywienia zbiorowego otwartego
tel. 71-329-58-43 wew. 233, 234 - Sekcja nadzoru nad obiektami żywienia zbiorowego zamkniętego
tel. 71-329-58-43 wew. 232, 269 - Sekcja importu
tel. 71-329-58-43 wew. 238 - Sekcja nadzoru nad obiektami obrotu detalicznego
tel. 71-361-46-91 do 92
Kierownik Oddziału:
mgr inż. Katarzyna Drużga
tel. 71-329-58-43 wew. 236
Struktura, kompetencje, zadania i dodatkowa działalność
Struktura
Kierownik oddziału
- Sekcja nadzoru nad zakładami obrotu detalicznego
- Sekcja nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego otwartego
- Sekcja nadzoru nad zakładami żywienia zbiorowego zamkniętego
- Sekcja nadzoru nad zakładami produkującymi żywność
- Sekcja nadzoru nad zakładami obrotu hurtowego
- Sekcja nadzoru nad importem i eksportem żywności oraz materiałów do kontaktu z żywnością
Kompetencje oddziału
Z upoważnienia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego pracownicy oddziału:
- Nadzorują działalność:
- zakładów produkcji żywności, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
- zakładów obrotu żywnością, materiałami i wyrobami do kontaktu z żywnością, (sklepy, kioski, magazyny hurtowe),
- zakładów żywienia zbiorowego otwartego (restauracje, bary, puby, zakłady małej gastronomii),
- zakładów żywienia zbiorowego zamkniętego (stołówki i bufety pracownicze, bloki żywienia w szpitalach, domach opieki społecznej, przedszkolach, szkołach, żłobkach, zakładach usług cateringowych itd.),
- zakładów świadczących usługi w zakresie transportu żywności,
- importerów i eksporterów w ramach granicznej kontroli sanitarnej
- producentów produkcji pierwotnej, żywności gotowej do spożycia RTE
- Wydają zalecenia i decyzje administracyjne dotyczące poprawy stanu sanitarno-porządkowego w nadzorowanych zakładach.
- Zatwierdzają nowe zakłady produkcji i obrotu żywnością.
- W ramach granicznej kontroli sanitarnej dokonują oględzin partii towaru i wydają świadectwa spełnienia wymagań zdrowotnych.
Dodatkowa działalność
- Współpraca z:
- Inspekcją Weterynaryją
- Inspekcją Handlową Jakości Artykułów Rolno-Spożywczych
- Urzędem Ochrony Konkurencji i Konsumentów
- Urzędem Celnym
- Urzędem Miejskim
- Starostwem Powiatowym
- Policją
- Strażą Miejską
- Wojskowym Ośrodkiem Medycyny Prewencyjnej