W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grzyby

Obraz zawierający tekst, grzyb, Jadalny grzyb
Opis wygenerowany automatycznie

Bezpieczne grzybobranie

W całej Polsce jak i powiecie wrzesińskim rozpoczął się sezon na zbieranie grzybów. To znakomita forma aktywności fizycznej oraz wypoczynku na łonie natury. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Są pokarmem mało kalorycznym oraz dostarczają organizmowi ludzkiemu mikroelementy, witaminy oraz sole mineralne. Oprócz związków odżywczych niektóre gatunki grzybów zawierają także substancje toksyczne, które mogą spowodować śmiertelne zatrucia. Należy umieć odróżnić grzyby jadalne od grzybów trujących lub niejadalnych.

W Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej we Wrześni jest możliwość skorzystania z darmowych porad, konsultacji grzyboznawców oraz uzyskania atestu na grzyby świeże:

wtorek, środa, piątek od 8:00 do 9:00

poniedziałek i czwartek od 8:00 do 11:00

Materiały

Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania
Ulotka​_podstawowe​_zasady​_bezpiecznego​_grzybobrania.pdf 3.97MB
Zasady wystawienia atestu na grzyby
Zasady​_wystawiania​_atestu​_na​_grzyby.pdf 0.06MB
Zatrucia grzybami. Objawy I pomocy, leczenie
Zatrucia​_grzybami​_Objawy,​_pierwsza​_pomoc,​_leczenie.pdf 0.60MB

Zdjęcia (17)

{"register":{"columns":[]}}