Grzyby
Bezpieczne grzybobranie
W całej Polsce jak i powiecie wrzesińskim rozpoczął się sezon na zbieranie grzybów. To znakomita forma aktywności fizycznej oraz wypoczynku na łonie natury. Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i aromatyczne. Są pokarmem mało kalorycznym oraz dostarczają organizmowi ludzkiemu mikroelementy, witaminy oraz sole mineralne. Oprócz związków odżywczych niektóre gatunki grzybów zawierają także substancje toksyczne, które mogą spowodować śmiertelne zatrucia. Należy umieć odróżnić grzyby jadalne od grzybów trujących lub niejadalnych.
W Powiatowej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej we Wrześni jest możliwość skorzystania z darmowych porad, konsultacji grzyboznawców oraz uzyskania atestu na grzyby świeże:
wtorek, środa, piątek od 8:00 do 9:00
poniedziałek i czwartek od 8:00 do 11:00
Materiały
Podstawowe zasady bezpiecznego grzybobraniaUlotka_podstawowe_zasady_bezpiecznego_grzybobrania.pdf 3.97MB Zasady wystawienia atestu na grzyby
Zasady_wystawiania_atestu_na_grzyby.pdf 0.06MB Zatrucia grzybami. Objawy I pomocy, leczenie
Zatrucia_grzybami_Objawy,_pierwsza_pomoc,_leczenie.pdf 0.60MB