W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zasady żywienia wyrażone przez prof. Bergera jako 5 razy ,,U

U-rozmaicenie – szeroki asortyment produktów spożywczych, każda grupa żywności w każdym posiłku,

U-miar – nieprzejadanie się, odchodzenie od stoły z lekkim niedosytem, jedzenie według potrzeb i utrzymywanie optymalnej masy ciała,

U-nikanie – nadmiaru soli, cukru, tłuszczów, cholesterolu, a także używek tj alkohol czy papierosy,

U-regulowanie – stałe pory i liczba posiłków w ciągu dnia,

U-prawianie – regularny wysiłek fizyczny dobrany do potrzeb i możliwości.

 

{"register":{"columns":[]}}