W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Znakowanie produktów i ich przechowywanie

Etykieta - nośnik ważnych informacji, umieszczonych na opakowaniu produktu –
źródło informacji o produkcie.
Źródło informacji pozwala konsumentowi dokonywać świadomego wyboru produktu.
Wszystkie produkty spożywcze opakowane dostępne w sprzedaży muszę być oznakowane.

W Polsce każdy produkt musi być oznakowany w języku polskim w sposób zrozumiały.
 

Obowiązkowe informacje:

  1. Nazwa produktu i dane identyfikujące producenta
  2. Skład/składniki
  3. Wartość odżywcza
  4. Kod kreskowy
  5. Warunki przechowywania produktu
  6. Partia produkcyjna
  7. Termin przydatności do spożycia
  8. Zawartość netto lub liczba sztuk
  9. Sposób przygotowania lub stosowania
  10. Informacja żywieniowa i zdrowotna
  11. Wykaz substancji alergicznych
  12. Dodatki do żywności
  13. Znakowanie produktów żywnościowych informacjami RWS
  14. GDA (Wskazane Dzienne Spożycie)
  15. Dodatkowe informacje, które mogą znajdować się na etykiecie

 

Materiały

Znakowanie produktów i ich przechowywanie
Znakowanie​_produktów​_i​_ich​_przechowywanie.pdf 7.85MB
{"register":{"columns":[]}}