Znakowanie produktów i ich przechowywanie
Etykieta - nośnik ważnych informacji, umieszczonych na opakowaniu produktu –
źródło informacji o produkcie.
Źródło informacji pozwala konsumentowi dokonywać świadomego wyboru produktu.
Wszystkie produkty spożywcze opakowane dostępne w sprzedaży muszę być oznakowane.
W Polsce każdy produkt musi być oznakowany w języku polskim w sposób zrozumiały.
Obowiązkowe informacje:
- Nazwa produktu i dane identyfikujące producenta
- Skład/składniki
- Wartość odżywcza
- Kod kreskowy
- Warunki przechowywania produktu
- Partia produkcyjna
- Termin przydatności do spożycia
- Zawartość netto lub liczba sztuk
- Sposób przygotowania lub stosowania
- Informacja żywieniowa i zdrowotna
- Wykaz substancji alergicznych
- Dodatki do żywności
- Znakowanie produktów żywnościowych informacjami RWS
- GDA (Wskazane Dzienne Spożycie)
- Dodatkowe informacje, które mogą znajdować się na etykiecie
Materiały
Znakowanie produktów i ich przechowywanieZnakowanie_produktów_i_ich_przechowywanie.pdf 7.85MB