Zadania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia
Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia należy w szczególności:
- nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego,
- realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
- ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP,
- nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi ze szczególnym uwzględnieniem ich znakowania,
- pobieranie próbek żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu, interpretacja wyników,
- kontrola żywności GMO,
- prowadzenie nadzoru nad produkcją pierwotną pochodzenia roślinnego,
- powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach systemu RASFF oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
- wykonywanie urzędowej kontroli produkcji i obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych, dokonywanie ocen sposobu żywienia,
- nadzór nad warunkami żywienia pacjentów w szpitalach, dokonywanie ocen sposobu żywienia,
- nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych,
- nadzór nad obiektami żywieniowymi podczas prowadzenia żywienia dzieci i młodzieży w czasie wypoczynku zimowego i letniego,
- nadzór nad importem docelowym żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
- nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,
- prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych oraz zatruć grzybami,
- zatwierdzanie i rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS, wprowadzanie danych do elektronicznego rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli PIS,
- podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych oraz rozpatrywanie skarg i wniosków,
- współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności,
- sporządzanie sprawozdań z działalności Sekcji oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi władz nadrzędnych,
- współpraca z innymi inspekcjami, instytucjami i organami samorządowymi,
- prowadzenie dokumentacji dot. merytorycznej działalności Sekcji zgodnie z systemem jakości,
- prowadzenie działań profilaktycznych w kierunku zapobiegania chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia i szerzących się drogą pokarmową,
- realizowanie zadań wynikających z prac problemowych koordynowanych przez WSSE w Lublinie, GIS i instytuty resortowe,
- prowadzenie postępowania administracyjnego w I instancji oraz prowadzenie dokumentacji z zakresu postępowania egzekucyjnego w administracji,
- udział w opiniowaniu projektów zakładów żywnościowo-żywieniowych, produkujących żywność oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze, materiały i wyroby do kontaktu z żywnością.