W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zadania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia

Do zadań Sekcji Higieny Żywności, Żywienia należy w szczególności:

  1. nadzór nad zgodnością funkcjonowania obiektów żywnościowo-żywieniowych z przepisami prawa żywnościowego,
  2. realizacja zadań z zakresu bezpieczeństwa żywności i żywienia, w tym nadzór nad  warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem zdrowotnym środków spożywczych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością,
  3. ocena przestrzegania w zakładach żywnościowo-żywieniowych zasad dobrej praktyki higienicznej i produkcyjnej (GHP/GMP) oraz wdrożenia systemu HACCP,
  4. nadzór nad suplementami diety, środkami spożywczymi specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz środkami spożywczymi wzbogacanymi witaminami lub składnikami mineralnymi ze szczególnym uwzględnieniem ich znakowania,
  5. pobieranie próbek żywności oraz  materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością do badań laboratoryjnych w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu, interpretacja wyników,
  6. kontrola żywności GMO,
  7. prowadzenie nadzoru nad produkcją pierwotną pochodzenia roślinnego,
  8. powiadamianie o niebezpiecznej żywności w ramach systemu RASFF oraz monitorowanie działań zmierzających do wycofania niebezpiecznych produktów,
  9. wykonywanie urzędowej kontroli produkcji i obrotu materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  10. nadzór nad warunkami żywienia dzieci i młodzieży w placówkach oświatowo-wychowawczych, dokonywanie ocen sposobu żywienia,
  11. nadzór nad warunkami żywienia pacjentów w szpitalach, dokonywanie ocen sposobu żywienia,
  12. nadzór nad sezonowymi zakładami żywności i żywienia ze szczególnym uwzględnieniem obiektów zlokalizowanych przy trasach turystycznych,
  13. nadzór nad obiektami żywieniowymi podczas prowadzenia żywienia dzieci i młodzieży w czasie wypoczynku zimowego i letniego,
  14. nadzór nad importem docelowym żywności, dozwolonych substancji dodatkowych, substancji pomagających w przetwarzaniu oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością,
  15. nadzór nad wprowadzaniem do obrotu grzybów rosnących w warunkach naturalnych, świeżych lub suszonych,
  16. prowadzenie stosownych działań w przypadkach wystąpienia ognisk zbiorowych zatruć pokarmowych oraz zatruć grzybami,
  17. zatwierdzanie i rejestracja zakładów podlegających nadzorowi PIS, wprowadzanie danych do elektronicznego rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli PIS,
  18. podejmowanie działań w związku z interwencjami konsumentów dot. nieprawidłowości w zakresie produkcji lub wprowadzania do obrotu środków spożywczych oraz rozpatrywanie skarg i wniosków,
  19. współpraca z Inspekcją Weterynaryjną i innymi organami kontrolnymi w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności,
  20. sporządzanie sprawozdań z działalności Sekcji oraz opracowywanie raportów, meldunków i informacji zgodnie z wytycznymi władz nadrzędnych,
  21. współpraca z innymi inspekcjami, instytucjami i organami samorządowymi,
  22. prowadzenie dokumentacji dot. merytorycznej działalności Sekcji zgodnie z systemem jakości,
  23. prowadzenie działań profilaktycznych w kierunku zapobiegania chorobom powstającym na  tle wadliwego żywienia i szerzących się drogą pokarmową,
  24. realizowanie zadań wynikających z prac problemowych koordynowanych przez WSSE w Lublinie, GIS i instytuty resortowe,
  25. prowadzenie postępowania administracyjnego w  I instancji oraz prowadzenie dokumentacji z zakresu postępowania egzekucyjnego w administracji,
  26. udział w opiniowaniu projektów zakładów żywnościowo-żywieniowych, produkujących żywność oraz wprowadzających do obrotu środki spożywcze, materiały i wyroby do kontaktu z żywnością.
{"register":{"columns":[]}}