W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Żywienie w Polsce

Obowiązujące normy żywienia

Informacje dotyczące obowiązujących norm żywienia można znaleźć pod nw. linkami: 

  1. http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=27&lang=pl
  2. http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=22&Itemid=17&lang=pl#2

 

Programy komputerowe wykorzystywane przy planowaniu i ocenie jadłospisów

 

Program

Informacje

Bazy danych

Źródło danych o wartości odżywczej produktów powinno pochodzić z aktualnych, krajowych tabel składu i wartości odżywczej żywności

Receptury potraw

Informacje o zastosowaniu lub nie oceny wydajności potraw(założenie, że wielkość porcji równa jest ilości surowców użytych do jej przyrządzenia, obarczone jest dużym błędem)

Współczynnik strat technologicznych

Czy w programie uwzględniono straty technologiczne składników odżywczych?

Podanie wielkości zastosowanych współczynników strat i źródła z jakiego pochodzą dane o ich wielkości

Sposób dokonywania redukcji składników odżywczych

Indywidualny dla każdej potrawy w zależności od rodzaju technologii przyrządzania lub redukcji całego jadłospisu, bez względu na stosowane technologie przyrządzania potraw

Grupowanie produktów i potraw

Sposób przeliczania na grupy produktów

Suplementy diety

Czy program posiada aktualną i jaką bazę suplementów diety oraz w jaki sposób obliczane jest spożycie witamin i składników mineralnych?

Normy żywienia

Czy program porównuje uzyskane wyniki do norm?

Rodzaj zastosowanych norm i ich poziomów

 

Źródło: „Praktyczny podręcznik DIETETYKI”, redaktor naukowy prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, IŻŻ 2010

Więcej informacji o programach komputerowych można znaleźć pod nw. linkiem:

http://www.izz.waw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=50&Itemid=44&lang=pl

 


Zalecenia dotyczące żywienia dzieci w przedszkolach


Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Broszura


Żywienie niemowląt i małych


Żywienie osób starszych


Podstawowe zagadnienia dotyczące planowania jadłospisów


Informacja dla osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty.


Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym (śniadania, obiady, podwieczorki) opracowane zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia


Obiady szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych


Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach


Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia


Praktyczny podręcznik DIETETYKI
 

Podstawa prawna

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach http://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20160001154

{"register":{"columns":[]}}